Fotograful Reuben Wu a surprins momentul în care un vulcan indonezian a avut o erupție total neobișnuită, lava sa fiind albastră.
Deși pare a fi magie, ori poate Photoshop, culoarea lavei nu este decât o reacție chimică destul de simplă. Vulcanii au forme și tipuri de erupții diferite, atât aici pe Pământ, cât și pe alte planete.
În timp ce unii vulcani, precum Kilauea, erup lavă în cantități foarte mici, dar pe perioade lungi de timp, alți vulcani precum Muntele Fuji rămân în tăcere pentru sute de ani pentru ca apoi să izbucnească dintr-odată în mod violent. Pe Io, una dintre lunile planetei Jupiter, vulcanii au erupții chiar și de 500 km înălțime. Ceea ce au în comun toți vulcanii, însă, indiferent de locul lor de origine, este culoarea lavei – întotdeauna portocalie sau roșiatică.
Acest vulcan din Indonezia, însă, reprezintă excepția de la regulă. Atunci când Kawah Ijen erupe, lava sa este de un albastru electric fascinant. Complexul vulcanic Ijen din Java de Est este compus din mai mulți stratovulcani, iar cel mai mare vârf este al vulcanului Gunung Merapi, al cărui nume se traduce în ”muntele de foc”.
Explicația este una relativ simplă: lava acestui vulcan este destul de asemănătoare cu cea a altor stratovulcani. Ea are o temperatură de 600 – 900 grade Celsius și este de asemenea portocalie în momentul erupției. ”Magia” are loc atunci când emisiile termale ale lavei iau contact cu sulful de la suprafața vulcanului, adunat pe rocile acestuia în ani și ani de zile.
Așa cum am învățat și în clasa a 7-a la chimie, atunci când aprindem sulful, flacăra rezultată este albastră. Pe de altă parte, dacă vreți să vedeți cu ochii voștri lava incredibilă a vulcanului Kawah Ijen, va trebui să vă aduceți aminte că această reacție chimică este pe cât de spectaculoasă, pe atât de dăunătoare pentru sistemul respirator. Așadar nu vă apropiați fără o mască de gaze.