Virusul Zika, tot mai aproape de Romania

  Raluca Pascu
  19/05/2016
  Comentariile sunt închise pentru Virusul Zika, tot mai aproape de Romania

ZikaVirusul Zika riscă să se răspândească în numeroase ţări europene, inclusiv în România, avertizează Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Epidemiilor, precizând că ţânţari din specia celor care transmit boala au fost depistaţi la Marea Neagră, scrie Mediafax.

Potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Epidemiilor (ECDPC), citat de agenţia AP, ţânţari din specia celor care transmit virusul Zika au fost depistaţi recent în nord-vestul Mării Negre, în Olanda şi pe Insula Madeira (Portugalia).

Există risc moderat ca virusul Zika, asociat cu microcefalia fătului, să apară în numeroase ţări europene, datorită încălzirii vremii. Este vorba de România, Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Malta, Monaco, Muntenegru, San Marino, Slovenia, Spania, Elveţia, Turcia şi Vatican.

Peste două miliarde de persoane trăiesc în zonele în care există riscul răspândirii virusului Zika, potrivit unui studiu care include hărţi detaliate prezentat de publicaţia eLife, citată de BBC News online.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat Zika urgenţă medicală pe 1 februarie, iar săptămâna trecută Centrul american pentru Controlarea şi Prevenirea Bolilor a confirmat existenţa unei legăturii între Zika şi microencefalie, malformaţie care apare la nou-născuţi sub forma unui cap subdezvoltat, ceea ce duce la grave probleme de sănătate şi chiar la decesul acestora. Studii recente susţin că ar exista legături şi între virusul Zika şi sindromul Guillain-Barre, care poate determina paralizie temporară.

Conform ultimelor cercetări, s-a dovedit mult mai complicată cartografierea zonelor în care se poate răspândi Zika decât definirea locurilor în care poate supravieţui.

„Sunt primele hărţi care intregrează datele pe care le avem despre Zika – hărţile anterioare erau bazate pe teoria că virusul Zika se comportă ca dengue sau chikungunya”, a declarat Olivier Brady de la Universitea Oxford, unul dintre cercetătorii participanţi la realizarea respectivelor hărţi.

„Suntem primii care adaugă detalii precise despre condiţiile geografice şi de mediu pe care le avem la dispoziţie în cazul Zika”, a adăugat Brady.

Identificând zonele în care Zika se poate dezvolta, cercetătorii ar putea anticipa zonele în care virusul s-ar răspândi. Cercetătorii au confirmat ipoteza potrivit cărei vaste arii din America de Sud, centrul actualei epidemii, sunt supuse riscului de răspândire. Dar şi zone întinse din Africa şi Asia sunt vizate de acest risc.


About