Un veteran din cel de-al Doilea Război Mondial în vârstă de aproape 105 ani a votat duminică în satul Draşov, comuna Şpring din judeţul Alba.
Preşedintele Secţiei nr. 411, Silvia Comănese, a declarat, pentru Agerpres, că a fost solicitată urna mobilă, iar reprezentanţii Biroului au mers la locuinţa lui Ioan Istrate pentru ca acesta să poată să voteze.
Născut la 25 octombrie 1911, Ioan Istrate a votat la toate alegerile, indiferent că au fost locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidenţiale.
Plt.adj.p. (rtr) Ioan Istrate a fost decorat cu „Virtutea militară clasa a II-a” pentru faptele sale de vitejie.
În toamna lui 1941, împreună cu alţi consăteni, Ioan Istrate a fost concentrat în cadrul Regimentului 92 Infanterie „Decebal”, cu sediul în garnizoana Orăştie, având gradul de sergent şi încadrat ca ajutor comandant pluton, ulterior comandant pază tren de luptă. Principala sa misiune a fost să asigure paza trenului de luptă care transporta muniţia, armamentul, tehnica de luptă şi efectivele regimentului la acţiunile duse pe frontul de est, pe timpul asediului început la 16 octombrie 1941 asupra cazematelor ce înconjurau oraşul Odesa, precum şi la acţiunile duse începând cu luna martie 1942 în Crimeea, la Kerci, sau a celor aproximativ opt luni de asediu asupra oraşului Sevastopol, alături de trupele germane. În octombrie 1942, în timpul unei misiuni de aprovizionare, Ioan Istrate a fost rănit şi, ca urmare a leziunilor suferite, a fost demobilizat şi lăsat la vatră, întorcându-se în satul natal.
Urna mobilă a fost solicitată pentru a putea vota şi de către o femeie de aproape 102 ani din Alba Iulia.
În judeţul Alba sunt înscrise pe listele electorale permanente peste 316.000 de persoane, din care au votat până la orele 14,30 aproape 28%.
Prezenţa la vot la ora 15.00 a fost de 28,1%, la nivel naţional:
Bucureşti 18%
Alba 28,7%
Botoşani 31%
Braşov 27,4%
Călăraş 31,6%
Giurgiu 36,2%
Gorj 34,2%
Olt 35,8%
Vâlcea 34,8
Vrancea 31,1%
Românii îşi vor alege primarul şi componenţa consiliilor locale şi judeţene, urmând ca preşedintele consiliului judeţean să fie ales, indirect, de majoritatea care se va forma în viitoarele CJ.
Cetăţenii români care au împlinit sau împlinesc în data de 5 iunie vârsta de 18 ani şi cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România au dreptul de a-şi alege primarii şi consilierii locali şi judeţeni.
Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reşedinţă şi unde sunt înscrişi în lista electorală permanentă (alegătorii cetăţeni români) sau în copia de pe lista electorală complementară (alegătorii cetăţeni ai Uniunii Europene).
În premieră, alegerile se vor desfăşura cu ajutorul sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, conectat la sistemul MAI, tentativele de fraudă urmând a fi anchetate de poliţişti.