Un “nas electronic” care detectează substanțe chimice din respirația pacienților cu cancer pulmonar poate distinge între pacienții care vor răspunde sau nu la imunoterapie, potrivit 360MEDICAL.ro.
Într-un mic studiu, eNose a fost mai eficient în identificarea pacienților care ar putea beneficia de imunoterapie decât testul standard actual.
“Putem diferenția între respondenți și nerespondenți la pacienții cu cancer pulmonar cu celule non-mici cu o precizie de 85% . Asta înseamnă că pentru 24% dintre pacienții studiați, imunoterapia ar putea fi omisă deoarece nu ar ajuta”, a spus coautorul studiului, dr. Mirte Muller, cercetător la Institutul olandez de cancer din Amsterdam, citat de Reuters.
ENose nu a ‘adulmecat” toate persoanele care nu au răspuns la terapie. Conform cercetării, “44% dintre pacienții care nu au răspuns la imunoterapie au făcut un test pozitiv”.
Cancerul pulmonar este principala cauză a decesului cauzat de cancere la bărbați și femei, potrivit American Cancer Society. Majoritatea cancerelor pulmonare, 85%, sunt cancere pulmonare cu celule mari, care cresc mai lent decât cancerul pulmonar cu celule mici.
ENose conține senzori pentru detectarea compușilor organici volatili, care constituie aproximativ 1% din aerul care expiră.
Pentru a stabili dacă nasul electronic ar putea folosi acele substanțe chimice pentru a identifica pacienții care ar răspunde la imunoterapie, cercetătorii au analizat 143 pacienți care urmau să se supună imunoterapiei cu medicamente anti PD-1, pembrolizumab sau nivolumab.
Înainte de imunoterapie, voluntarii au fost rugați să respire adânc, să țină aerul în piept timp de cinci secunde și apoi să expire încet în eNose.
Pentru a pregăti algoritmul eNose care a analizat datele participanților, cercetătorii au folosit rezultatele analizelor asociate cu datele respirației recoltate timp de trei luni de la 92 de pacienți.