Candidoza este o infecție fungică des întâlnită, care apare de obicei la trei din patru femei. În mod normal, candida există în organismul fiecăruia dintre noi, însă ea se manifestă sub formă de infecție în cazul unui sistem imunitar deficitar. Candidoza poate deveni periculoasă atunci cand ea nu este tratată corespunzător. Pentru a găsi cele mai bune soluții, este necesar să înțelegi care sunt cauzele care duc la apariția ei.
Printre cele mai frecvente cauze se numără dezechilibrul la nivelul florei bacteriene, folosirea antibioticelor (care ar putea fi una dintre cauzele dezechilibrului menționat anterior), acesta fiind și motivul pentru care în general medicii prescriu și probiotice odată cu antibioticele. De asemenea, în timpul sarcinii apar niște dezechilibre hormonale, ceea ce poate duce la apariția candidozei. Candidoza este de mai multe feluri: vaginală, digestivă sau cutanată.
Cum combați eficient candidoza?
În funcție de gravitatea infecției există mai multe modalități de a stopa boala:
- Apelează cu încredere la produse naturiste si bio. Sunt mai puțin invazive și sunt extrem de bine tolerate de organism. Poți să vezi aici produsele împotriva candidozei de la Putereaplantelor.ro, care te pot scăpa de probleme într-un mod sigur și eficient. Indiferent că vorbim de produse sub formă de pulbere, cremă, pastile sau spray, găsești aici tot ceea ce ai nevoie pentru prevenirea sau tratarea candidozei. De exemplu, curcuma este un puternic antiinflamator natural, antioxidant și antiinfecțios. Uleiul esențial de tea tree are proprietăți antivirale și antifungice. Mierea de Manuka este un aliment antimicrobian extrem de puternic. Crema de muguri de plop este un produs natural antiinflamator și antiseptic indicat în cazul candidozelor și este folosit în general pentru menținerea sănătății mucoaselor. Produsele naturiste au mai multe proprietăți benefice decât crezi, iar avantajul este că administrate în dozele indicate nu au efecte secundare.
- Creme sau unguente care se aplică local. De regulă, acestea reduc disconfortul cauzat de candidoză în cazul în care afecțiunea nu a dezvoltat o formă gravă. Împreună cu acestea se pot introduce și ovule, ceea ce constituie o terapie de scurtă durată, de aproximativ o săptămână.
- În cazul în care candidoza are o formă mai serioasă, medicul va recomanda medicamente care se iau pe cale orală, fie concomitent cu ovulele și/sau unguentele, fie doar ele singure. Aceste comprimate antifungice au la bază o substanță numită clotrimazol. Netratată corespunzător candidoza poate reveni, ceea ce e deranjant, motiv pentru care este indicat să faci o vizită la medic încă de la primele simptome. În cazul în care infecția revine constant, este posibil ca tratamentul să se facă o dată pe săptămână, timp de șase luni.
Deși nu e o afecțiune gravă, simptomele sunt neplăcute indiferent unde este ea localizată. De aceea, cea mai indicată este prevenția, ceea ce presupune susținerea sistemului imunitar prin alimentație. În acest sens, ar trebui să consumi fructe și legume proaspete, precum și alimente cu proprietăți antifungice, cum este de exemplu usturoiul, să eviți alimentele mult prea procesate și cu mulți compuși chimici, să crezi în puterea incontestabilă a plantelor și a efectelor lor benefice asupra organismului tău.
Sursa foto: Unsplash.com