Telefoanele inteligente sunt dotate cu o mulțime de senzori ce au scopul de a determina cu acuratețe poziția în spațiu și orientarea. De exemplu, orice smartphone știe când este ținut într-o parte și poate să se localizeze singur cu ajutorul GPS-ului. Pot, însă, acești senzori să detecteze episoadele de depresie ale unei persoane?
Un studiu condus de către Venet Osmani în cadrul Centrului de Cercetare și Experimente în Telecomunicații din Trento, Italia, indică faptul că o anumită combinație de senzori ai unui smartphone poate detecta un episod maniacal sau depresiv al persoanei care îl utilizează.
În cadrul studiului, Venet Osmani a avut 12 subiecți care sufereau de bipolarism. Cercetătorul le-a oferit acestora smparthone-uri pe care să le utilizeze timp de 4 luni, verificându-i o dată la 3 săptămâni pentru a-i monitoriza. Se pare că senzorii smartphone-urilor puteau să detecteze un episod de depresie în 94% din cazuri. Monitorizarea și utilizarea datelor privind conversațiile telefonice ale participanților au ridicat nivelul de acuratețe la 97%.
Practic, atunci când subiecții aveau o activitate mai intensă, mai multe telefoane, mai multă mișcare, ori mai rapidă, senzorii indicau prezența unui episod maniacal. Când toți acești indici regresau, senzorii înregistrau un episod de depresie.
Într-adevăr, studiul a fost realizat pe un eșantion foarte mic și pe o perioadă de timp redusă, însă concluziile au potențialul de a face o schimbare importantă către utilizarea tehnologiei smartphone-urilor pentru propria protecție. Acest tip de descoperire este cu adevărat valoroasă mai ales pentru persoanele bipolare.