În preambulul celei de-a şasea ediţii a Galei Trofeelor Alexandrion, cea mai importantă gală dedicata sportului din România, Fundaţia Alexandrion aduce ȋn fiecare săptămână interviuri în exclusivitate cu personalităţi ale sportului românesc, laureate ale ediţiilor anterioare ale Galei. Anul acesta, Gala Trofeelor Alexandrion va avea loc ȋn luna februarie şi va fi difuzată la B1 TV pe 6 februarie, ȋncepând cu ora 19 :00, iar ulterior pe canalul de Facebook al Fundației Alexandrion. Ca ȋn fiecare an, ȋn 2021 cei mai buni sportivi vor urca pe scena Trofeelor Alexandrion pentru a fi răsplătiţi pentru performanţele deosebite obţinute ȋn 2020. Trofeele vor fi acordate de către Fundaţia Alexandrion în urma consultării a peste 20 de redacţii sportive din România, şi a unor instituţii publice abilitate. Distincţiile şi recompensele financiare oferite în cadrul evenimentului reprezintă singurul demers de acest fel organizat şi susţinut în totalitate de o entitate privată.
Câţiva dintre laureaţii galelor anterioare au fost intervievaţi de Fundaţia Alexandrion şi au vorbit despre evoluţia domeniului sportiv ȋn 2020, importanţa organizării unui eveniment de o asemenea anvergură după un an dificil pentru sportivi şi au făcut previziuni şi sugestii ȋn ceea ce priveşte potenţialii câştigători ai Trofeelor Alexandrion de anul acesta.
Desemnat de 3 ori cel mai bun handbalist al lumii şi cel mai bun sportiv al României : ȋn 1974, 1976 şi 1977, Ştefan Birtalan este o legendă a handbalului internaţional. Palmaresul său de premii, obţinute ȋmpreună cu Echipa Naţională de Handbal Masculin şi cu Echipa de Handbal Masculin Steaua este impresionant şi inspiraţional: vicecampion olimpic la Montreal (Canada) ȋn 1976, dublu campion mondial la Campionatele Mondiale din Franţa (1970) şi Germania (1974), câştigător al Cupei Campionilor Europeni la Handbal ȋn 1977 şi campion al României de 12 ori, sunt doar câteva dintre titlurile obţinute de Ştefan Birtalan ȋn cariera sportivă. Talentul şi ȋnclinaţia sa pentru sport au fost vizibile ȋncă din copilărie : în liceu a practicat atât handbalul, cât și voleiul, baschetul și atletismul. A debutat la formația Rapid CFR Jibou la vârsta de șaisprezece ani, în 1964, ȋn 1966 făcea deja parte din Echipa Naţională de Handbal Masculin de Juniori, iar ȋn 1974 era numit maestru emerit al sportului. După retragerea din viaţa competiţională, Ştefan Birtalan şi-a continuat cariera ȋn handbal, ȋn postura de antrenor pentru echipe din România, Italia şi Qatar. Printre acestea se numără şi Echipa de Handbal Masculin Steaua, ȋmpreună cu care a reuşit să câştige două titluri de campion şi două cupe ale României, ȋn 2000 şi 2001.
Intervievat de Fundaţia Alexandrion, Ştefan Birtalan a subliniat importanţa pe care o are organizarea Galei Trofeelor Alexandrion anul acesta, după un an foarte dificil pentru sportivii români.
«Mă bucur că am fost ȋn nenumăraţi ani invitat la această gală, pe care o consider extrem de importantă, mai ales acum, ȋntr-o situaţie extrem de dificilă, ȋn care performanţele se obţin cu o muncă extraordinară şi recompensarea sportivilor este un lucru deosebit. Cu atât mai mult acum, ȋntr-un an pandemic ȋn care sportivii au facut antrenamente extrem de dificile pentru a putea să obţină performanţe, este cu atât mai important să ȋi răsplătim, să dăm Cezarului ce este al Cezarului. […] Cu atât mai mult consider că este binevenită o asemenea manifestare » a spus Ştefan Birtalan.
Campionul a sugerat câţiva potenţiali câştigători ai trofeelor de anul acesta şi a felicitat Fundaţia Alexandrion pentru perseverenţa şi dedicarea cu care organizează gala ȋn fiecare an.
« Lumea va aprecia foarte mult modul ȋn care Fundaţia Alexandrion organizează acest eveniment an de an, cu perseverenţă şi mă bucur foarte mult că există o astfel de fundaţie care dă sportului importanţa pe care o merită şi să nu uităm că sportul este ambasadorul cel mai bun al unei ţări » a adăugat Ştefan Birtalan.
Urmăriţi aici interviul : https://youtu.be/y7ux0WORsys
Despre Fundația Alexandrion
Fundația Alexandrion a avut de-a lungul timpului parteneriate atât cu echipe de handbal (U Alexandrion Cluj și CSA Steaua Alexandrion), cât şi cu echipe de fotbal (Universitatea Craiova, CSM Politehnica Iaşi, ASU Politehnica Timișoara, Petrolul Ploieşti, Concordia Chiajna, Universitatea Cluj, Metaloglobus București, Unirea Urziceni, Steaua Bucuresti și Dinamo Bucuresti). Unele dintre aceste parteneriate se derulează şi ȋn prezent. Fundația susține, de asemenea, și alte sporturi, precum golf, rugby, ciclism, box, polo, volei, tenis de câmp etc. Ani la rând, Fundația Alexandrion a sprijinit nu doar echipe sportive, ci și Comitetul Olimpic Sportiv Român, la trei Olimpiade, organizate la Atena, Londra și Beijing.
Trofeele Alexandrion, care onorează performanța internațională a sportivilor români, reprezintă cea mai importantă gală a sportului românesc, iar cea de-a cincea şi cea mai recentă ediţie a avut loc în februarie 2020.
Compania Alexandrion Group, prin Fundaţia Alexandrion, este unul dintre cei mai importanţi susţinători ai sportului românesc, ȋn rândul companiilor din România. În medie, ȋn ultimii 5 ani, Fundaţia Alexandrion a dedicat sportului peste 200 de acţiuni anuale şi a oferit peste 100.000 de mingi de fotbal, handbal, baschet, rugby sau volei, iubitorilor de sport, ȋn perioada menţionată.