Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, afirmă că România se află pe primul loc într-o „statistică deloc onorantă” referitoare la numărul de cezariene, care reprezintă între 60 şi 70% din numărul de naşteri, ceea ce îngreunează activitatea de menţinere a igienei în sălile de operaţii.
În opinia sa, nu trebuie demolate spitalele pe motiv că „stau microbii în pereţi”, ci trebuie respectate regulile „începând de la banalul spălat pe mâini”.
„Şi nu o să obosesc să spun acest lucru. Ştiu că am fost ironizată în luna august, când am spus că este un lucru esenţial (n.red.: spălatul pe mâini) şi că nu ştim să facem asta. Mă refer la personalul din spitale. Insist în continuare: trebuie să învăţăm să ne spălăm corect pe mâini, mai ales când lucrăm într-o maternitate. Apoi, mai este un aspect: noi suntem pe primul loc într-o statistică deloc onorantă referitoare la numărul de cezariene, adică avem foarte multe, între 60 şi 70%. Cu siguranţă este foarte greu să faci cezariene pe bandă rulantă şi în acelaşi timp să menţii igiena în sala de operaţii. Şi asta este o problemă. Şi nu mă feresc să o recunosc public”, a declarat ministrul Sănătăţii, duminică seara, la B1 TV.
În legătură cu situaţia de la Maternitatea Giuleşti, Pintea a afirmat că DSP şi MS şi-au făcut datoria limitând sau sistând internările pe o anumită perioadă, chiar dacă s-au creat nemulţumiri pe această temă, inclusiv în rândul celor de la maternitate, care au spus că nu trebuiau luate astfel de măsuri.
„Povestea a început din luna octombrie, când au apărut primele cazuri de bebeluşi infectaţi cu stafilococ auriu care au fost internaţi la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, spital care a raportat corect aceste infecţii DSP, care a făcut un control la Maternitatea Giuleşti şi s-au luat nişte măsuri încă din noiembrie. (…) Cei de la maternitate au luat nişte măsuri care se pare că nu au fost suficiente, pentru că se pare că au apărut mai multe cazuri. Ba, mai mult decât atât, după ce s-au implementat măsurile impuse de DSP, au apărut şi alte cazuri, semn că nu a fost suficient. Categoric sunt mai multe cauze, dar asta nu înseamnă că cei de acolo nu trebuie să respecte regulile”, susţine ministrul Sănătăţii.
Pintea a amintit că a fost demarat concomitent un control la toate maternităţile publice şi private din capitală, pentru că s-a considerat că maternităţile sunt o prioritate după ce a apărut acea statistică a Institutului Naţional de Sănătate Publică privind infecţiile din spitale şi toată lumea a fost alertată că a crescut numărul acestora.
„Abia acum se raportează relativ corect. Sper. În acest moment, procentul este 5,2, dar eu cred că încă mai avem lacune în a raporta. Deci, nu a crescut numărul de infecţii, ci în sfârşit ne-am trezit şi raportăm”, a explicat Pintea.