Sorina Pintea dă speranțe pacienților români: Accesul la medicamente inovatoare, prioritate a preşedinţiei României la Consiliul UE

  Top Tabu
  15/04/2019
  Comentariile sunt închise pentru Sorina Pintea dă speranțe pacienților români: Accesul la medicamente inovatoare, prioritate a preşedinţiei României la Consiliul UE

O prioritate a programului Președinției României la Consiliul UE în domeniul sănătății vizează accesul pacienților la medicație invoatoare, în special al celor cu boli rare și al minorilor, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, luni, la Reuniunea Informală a Miniștrilor Sănătății din UE potrivit mediafax.

Accesul pacienților la medicație inovatoare, dar și mobilitatea lor, în special a celor cu boli rare și a minorilor, au fost principalele teme de discuție ale reuniunii, de la București, a spus ministrul Sorina Pintea, într-o conferință de presă susținută luni, la Palatul Parlamentului.

„Accesul pacienţilor la medicamente inovatoare şi mobilitatea pacienţilor, în special al celor cu boli rare şi vârsta sub 18 ani, reprezintă priorităţi ale programului Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene în domeniul sănătăţii, pe care le-am abordat astăzi cu multă profunzime în beneficiul pacientului din spaţiul european”, a declarat ministrul Sorina Pintea cu privire la cele discutate la Reuniunea Informală a Miniștrilor Sănătății din UE, care a avut loc vineri, la Palatul Parlamentului.

Pintea spune că e convinsă de faptul că bunele practici enunțate în cadrul reuniunii vor fi transferate la nivel național și se vor bucura de o acoperire mai mare.

„Consider că am avut dezbateri şi schimburi de opinie şi experienţe fructuoase. Sunt convinsă că multe din bunele practici împărtăşite pot fi transferabile la nivel naţional. Personal, consider că unele dintre ele ar putea fi implementate şi în România şi nu voi ezita să contactez colegii pentru a afla mai multe detalii.”, a mai spus Sorina Pintea.

Garanția accesului la sănătate al tuturor cetățenilor Uniunii Europene reprezintă temelia activităților din această perioadă în domeniul sănătății, în contextul preluării Președinției lConsiliului UE de către România, mai spune minisrul.

„Scopul principal al activităţilor pe care le avem în această perioadă reprezintă garanţia accesului la sănătate pentru toţi cetăţenii europeni. România a dovedit că are o preşedinţie de succes în domeniul sănătăţii, cu progrese esenţiale înregistrate pe temele de actualitate şi impact direct asupra pacientului, precum evaluarea tehnologiilor medicale, vaccinarea şi rezistenţa la antimicrobiene, E-health, aspect evidenţiat şi de Vytenis Andriukaitis, comisar european pentru sănătate şi siguranţă alimentară.(…) În ceea ce priveşte accesul la medicamente inovatoare şi scumpe am invitat miniştri sănătăţii din UE să schimbe opinii şi experienţe cu privire la acţiunile întreprinse la nivel naţional pentru asigurarea accesului rapid la medicamente și posibilitatea ca unele dintre aceste acţiuni să fie implementate la nivelul UE ”, a spus Sorina Pintea.

S-au avut în vedere inclusiv aspecte legate de continuitatea tratamentelor de către pacienți, dar si legate de posibilitățile pe care aceștia le au la dispoziție.

„Am discutat şi aspecte ce vizează identificarea posibilităţilor avute de pacienţi pentru a continua tratamentul după momentul obţinerii autorizaţiei de punere pe piaţă şi până la momentul luării unei decizii privind rambursarea medicamentelor în cauză în statul membru respectiv (…). Am căutat împreună cu colegii din statele membre soluţii pentru asigurarea accesului la tratamente echivalente pentru toţi pacienţii cu boli rare din UE, precum şi modalităţi de asigurare a accesului la tratament la nivel naţional pentru o perioada de timp de la autorizare, plasarea pe piaţă şi până la decizia de rambursare efectivă a medicamentelor”, a mai delclarat Sorina Pintea.

Aceasta spune că rețelele europene de referință din sistemul sănătății sunt momentan într-un stadiu incipient, de implementare, și că toate provocările din această perioadă cu care ele se confruntă vor avea un rol inițiatic în consolidarea lor, făcându-le „operative și funcționale”.

„După cum ştiţi, reţelele europene de referinţă se află în faza iniţială de implementare şi se confruntă acum cu o serie de provocări pentru a putea deveni operative şi funcţionale. Acestea vor fi cu adevărat capabile să aducă beneficii pacienţilor care suferă de boli rare sau complexe şi cu prevalenţă scăzută în întreaga UE numai după ce vor fi conectate într-un mod clar şi stabil la sistemele de sănătate din statele member”, a mai spus ministrul.

Pintea spune că cei mai mulți beneficiari direcți în acest caz vor fi copiii, pentru că reprezintă categoria de vârstă cea mai afectată de apariția și instalarea bolilor rare. Tocmai de aceea, discuțiile au vizat identificarea unui set politic și de proceduri în vederea formării unei legături ale sistemelor de sănătate în rețea, la nivel european.

„În ceea ce priveşte pacienţii care suferă de boli rare, aceştia sunt adesea copiii. Prin urmare, chiar dacă reţelele sprijină toate categoriile de vârstă, multe cazuri menţionate sunt cele ale minorilor. (….) Discuţiile din cadrul reuniunii s-au axat pe identificarea unui set de politic şi proceduri pe care statele membre să le instituie pentru a încorpora, pentru a lega aceste reţele în sistemele lor de sănătate”, a mai spus ministrul Pintea.

Sursa


About