Soluții pentru neîntreruperea alimentării cu apă caldă și căldură a populației

  Ileana Dumitrescu
  06/10/2016
  Comentariile sunt închise pentru Soluții pentru neîntreruperea alimentării cu apă caldă și căldură a populației

Tribunalul Bucureşti a admis, ieri, cererea depusă de conducerea RADET pentru intrarea în insolvenţă a regiei şi a desemnat ca administrator provizoriu societatea Rominsolv SPRL. Tot ieri Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care se stabilește un sistem prin care primăriile să poată plăti în avans subvenţiile pentru apă caldă și energie termică, astfel ca aprovizionarea cu apă caldă și căldură sa nu fie întreruptă în orașe din cauza blocajelor financiare dintre companiile care asigură distribuția agentului termic, producătorii de energie şi furnizorii de gaze naturale.

„În lipsa acestei finanţări, serviciul public de alimentare a populaţiei cu energie termică nu poate fi asigurat. Practic, sumele virate în contul escrow creat special cu această destinaţie vor merge direct către furnizorii şi producătorii de energie termică în sistem centralizat. De asemenea, potrivit actului normativ adoptat astăzi, pe o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a OUG, contul de tip escrow nu poate fi supus măsurii de poprire, în cadrul procedurilor de executare silită, reorganizare judiciară, insolvenţă şi faliment, în cazul furnizorilor şi producătorilor de energie termică“, se precizează într-un comunicat al Guvernului.
Mecanismul adoptat de Executiv permite Primăriei Capitalei să poată plăti o sumă de 193 de milioane de lei, bani cu care să fie achiziţionate gazele naturale necesare încălzirii populaţiei.
„Guvernul a găsit soluţia legislativă pentru asigurarea, cel puţin pe perioada acestei ierni, a energiei termice în sistem centralizat pentru populaţie. În paralel, Ministerul Energiei a iniţiat restructurarea ELCEN, proces care trebuie continuat pentru că la final vom avea sisteme centralizate de încălzire eficiente. Vorbim însă de probleme acumulate în ani, care trebuie rezolvate. Mai departe, responsabilitatea revine autorităţilor administraţiei publice locale. Faptul că astăzi am ajuns la aceasta soluţie, că am reuşit să rupem cercul vicios, este însă decisiv pentru asigurarea energiei termice pentru cetăţenii Capitalei“, a spus Victor Grigorescu, ministrul Energiei.