Biocosmetica, cunoscută și sub denumirea de cosmetică bio sau cosmetică ecologică, nu este benefică doar pentru cei care folosesc produsele, ci și pentru mediu, datorită procesului de producție și ambalare, care este unul ecologic.
Ce cerințe trebuie să îndeplinească un produs cosmetic pentru a fi considerat BIO? Dintre toate ingredientele care compun un produs cosmetic, 99% trebuie să fie de origine vegetală. Ingredientele active folosite în prepararea acestuia trebuie să fie 100% naturale. Toate ingredientele sale trebuie să provină din agricultura ecologică. Acestea trebuie să fie certificate în funcție de țara de origine. Fiecare țară are un organism care controlează și certifică fiecare produs biocosmetic, conform reglementărilor Uniunii Europene.
Biocosmetica se referă la toate produsele cosmetice (cremă de corp, creme pentru protecție solară, demachiant pentru față și ochi, spumă de curățare, cremă de mâini), care conțin 99% din ingredientele lor de origine vegetală și care provin și din culturi organice și biologice. Aceste două cerințe sunt esențiale pentru a putea vorbi despre biocosmetică. Cosmeticele organice caută să se apropie de mama natură, ca un răspuns direct în fața schimbărilor climatice și a respectului pentru natură. Astfel, nu se folosesc erbicide, nu se folosesc îngrășăminte chimice, nu este permisă utilizarea plantelor modificate genetic, nu se folosesc conservanți sintetici, coloranți artificiali, siliconi sau alți derivați din petrol, componentele chimice nu sunt permise, toate trebuie să fie naturale, produsele nu sunt testate pe animale, se utilizează ambalaje reciclate sau reciclabile, fabricarea produselor bio generează un impact ecologic minim, la fel ca și depozitarea și transportul acestora.
Despre eficiența biocosmeticii
Eficiența produselor cosmetice bio, ca și a altor produse cosmetice, depinde de compoziția, concentrația și biodisponibilitatea ingredientelor active, precum și de frecvența aplicării. Cosmeticele naturale au componente naturale care sunt mai prietenoase cu pielea, care îi respectă echilibrul și o mențin sănătoasă. Biocosmeticele sunt mai ușor de tolerat, evitând astfel multe probleme dermatologice și posibile reacții alergice. În plus, formula din cosmetica bio folosește o cantitate mai mare de ingrediente active decât cea folosită în cosmetica sintetică, deci eficacitatea sa este mai mare.
Despre beneficiile biocosmeticelor.
Pentru a vorbi despre beneficiile și avantajele biocosmeticei, trebuie îndreptată atenția pe următoarele aspecte: eficacitate, asimilare, toxicitate, mediu, valori și economie.
Eficacitate. Când mergeți să cumpărați un produs cosmetic, primul lucru la care vă uitați este eficacitatea acestuia. Acesta este motivul principal pentru a alege între un produs sau altul.
Asimilare. În produsele cosmetice sintetice sau convenționale, se utilizează în mod normal un ingredient și un principiu activ. Pe de altă parte, biocosmetica este total exponențială, deoarece este realizată cu numeroase ingrediente și numeroase ingrediente active. De exemplu, un ulei esențial (folosit pe scară largă în biocosmetică) poate conține peste 400 de ingrediente active, ceea ce face ca acest produs cosmetic să fie extrem de eficient. În plus, deoarece ingredientele sale nu sunt derivate din petrol, absorbția produsului cosmetic și respirația țesutului cutanat este mai mare, ceea ce, în consecință, oferă o piele mai curată și efecte mai bune. Biocosmetica se bazează pe ingrediente care conțin acizi grași, compuși foarte asemănători cu pH-ul corpului uman și care permit o mai bună absorbție și asimilare, oferind beneficii mai mari și rezultate mai vizibile precum piele mai hidratată și mai luminoasă.
Toxicitate. Toate produsele cosmetice naturale sunt 100% fără substanțe toxice. Cu produsele cosmetice organice, toxinele nu sunt introduse sistematic în corp. Acest lucru previne apariția unor dezechilibre ale pielii, cum ar fi dermatita, mătreața și chiar unele boli grave precum cancerul.
Mediu. Biocosmetica aduce beneficii și mediului, deoarece materiile prime folosite ajută la susținerea economiilor locale. De asemenea, deoarece containerele sunt fabricate din materiale reciclate sau sunt reciclabile, se utilizează mai puțin plastic și hârtie, astfel că sistemele lor de producție sunt mult mai durabile.
Valori. Cosmeticele organice nu au fost testate pe animale, așa că atunci când cumperi biocosmetice, pariezi pe un mod de viață cu valori și convingeri foarte clare despre respectarea mediului natural și respectarea animalelor.
Economie. Un alt aspect care este avut în vedere atunci când alegeți un produs cosmetic este prețul. Ca și în cazul cosmeticelor sintetice, biocosmeticele oferă o gamă largă de prețuri.
Ce dezavantaje prezintă produsele cosmetice? Principalele dezavantaje ale biocosmeticii sunt două. Unul se referă la texturile și mirosurile care au mai puțin succes din cauza absenței produselor sintetice. Deși trebuie spus că astăzi, acest factor este mult îmbunătățit la produsele cosmetice de la cele mai valoroase brand-uri de produse cosmetice organice, precum cele de la Provensal, produse în Franța. Celălalt dezavantaj este legat de faptul că data de expirare este mai mică în comparație cu produsele cosmetice convenționale. Acest lucru se datorează faptului că din cosmetice bio lipsesc conservanții chimici.