Când te arzi sau te opăreşti uşor, nu este nevoie să te apelezi neapărat la serviciile de urgenţă, mai ales pentru că există remedii rapide, ce ajută la vindecare.
În primul rând, o arsură se bagă sub jet de apă rece, acest lucru răceşte pielea, stopează arsura şi ameliorează durerea. În al doilea rând, este nevoie de a trata zona sau zonele cât mai rapid şi eficient. Click Sănătate prezintă remedii rapide pentru arsuri.
– jet de apă rece urgent
Este bine de ştiut, doar zonele mici şi afectate superficial de arsură sunt tratabile acasă, orice altă rană din cauza arsurii, care este mai profundă trebuie tratată la spital. Dacă, totuşi, consideraţi că nu v-aţi rănit prea rău, puteţi urma sfaturile rapide pentru arsuri.
Imediat după accidentul în urma căruia s-a produs arsura, se va ţine zona afectată sub jet de apă rece. Dacă nu aveţi apă în zonă, folosiţi orice, precum lapte, ceai rece, zăpadă. Este bine să ţineţi arsura cel puţin 20 de minute în apă sau lichid rece. Atunci când apar inflamaţii, se înlătură bijuterii, haine sau alte accesorii care pot strangula pielea.
Arsura se poate înveli cu o folie transparentă sau pungă de plastic, peste care se pune un prosop înmuiat în apă rece sau chiar gheaţă. Acest bandaj temporar este menit să împiedice infectarea şi apariţia altor complicaţii. Dacă apar băşiţi, aveţi grijă să nu se spargă, ele reprezintă stratul de protecţie. Dacă se sparg, atunci curăţaţi cât mai bine zona şi acoperiţi cu un bandaj, dar nu foarte strâns. Bandajul se poate lipi, iar în cazul arsurilor aveţi nevoie de cât mai mult aer, pentru a permite rănii să se vindece.
– suc de aloe vera sau unguent cu aloe
Un remediu simplu şi rapid, dar şi eficient este gelul proaspăt de aloe vera. Rupeţi o frunză de aloe şi puneţi sucul pe rană sau răni, de câteva ori pe zi. Se va vindeca foarte rapid şi nu va lăsa urme grave. Crema sau gelul de aloe vera este la fel de bună, asta dacă nu aveţi planta în casă.
Florile de muşeţel sunt excelente pentru arsuri. Crema sau unguent de muşeţel se aplică direct pe rană câteva zile bune. Se poate, de asemenea, să se îmbibe o compresă de bumbac în ceai de muşeţel foarte concentrat. Alungă durerea, vindecă, dezinfectează şi calmează zona afectată de arsură sau opăreală.
Unguentul de gălbenele este un alt remediu foarte bun pentru arsuri, dar şi pentru orice alt tip de rană uşoară deschisă. Se aplică de câte ori este nevoie, unguentul nu are efecte secundare.
– ulei sau unguent de sunătoare şi tinctură de propolis
Folosiţi comprese îmbibate în distilat diluat de hamamelis sau ceai răcit de soc, gălbenele şi rocoină. Se aplică comprese de 3 ori pe zi. Efectele se vor vedea imediat, rana se vindecă mai uşor, iar durerea dispare.
Florile galbene de sunătoare sunt renumite pentru puterea lor de a vindeca arsurile sau rănile de pe piele. Folosiţi unguent de sunătoare, ulei de sunătoare sau chiar comprese înmuiate în ceai de sunătoare, toate acestea conţin substanţa activă ce ajută la vindecarea rănilor, şi anume hipericina.
Uleiul de cocos este excelent pentru arsuri, asta datorită conţinutului bogat în acizi graşi, vitamina E, acid lauric, acid miristic, compuşi ce au proprietăţi anti fungice şi anti bacteriene.
Mierea şi tinctura de propolis sunt alte remedii naturale foarte eficiente pentru arsuri, dar mai ales pentru opărire. Dacă nu sunteţi alergic la propolis, tinctura este una dintre cele mai rapide şi eficiente remedii. Vindecarea rănii se poate vedea sub ochiul liber, imediat cum se va pune tinctură de propolis pe o arsură, se va retrage rana.