Reacția unui medic după ce MS a anunțat testarea tuturor bucureștenilor: ‘Personalul din laboratoare trebuie dublat’

  Top Tabu
  26/03/2020
  Comentariile sunt închise pentru Reacția unui medic după ce MS a anunțat testarea tuturor bucureștenilor: ‘Personalul din laboratoare trebuie dublat’

Medicul infecţionist Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș” spune că pentru testarea populației din București trebuie dublat personalul din laboratoare și că numărul de testări zilnice ar putea ajunge în următoarea săptămână la 3.000.

Medicul infecţionist Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balş” a explicat, pentru MEDIAFAX, ce presupune procesul de testare a populaţiei din Bucureşti, după ce Ministerul Sănătății a anunțat că toți bucureștenii vor fi testați pentru coronavirus, potrivit Mediafax.ro.

„Testarea cel mai corect se face prin test genetic. Sunt într-adevăr şi testele rapide, aşa cum bine ştim, însă ele dau rezultate fals pozitive sau fals negative. Dacă vorbim de teste genetice avem nevoie de laboratoare de genetică moleculară şi de personal avizat. Numărul laboratoarelor va creşte în următoarele zile, şi probabil în următoarele săptămâni, în aşa fel încât va fi o capacitate de testare mult crescută”, a spus Adrian Marinescu.

Acesta a precizat că în prima fază trebuie testată populația din zona de risc.

„Ca să poţi să faci o testare la nivel de populaţie, ai nevoie să introduci anumite categorii care sunt la risc şi pentru care trebuie să existe în primul rând testarea, urmând ca în faza secundară sau în plan 2 să testezi şi pe cei care nu intră în această categorie de risc. Cocret: avem până acum cei care au context epidemiologic şi rămân în continuare toţi cei care în ultimele 14 zile au venit din afara României, la acestea se adaugă personalul medical ce va fi testat ori de câte ori va avea o simptomatologie respiratorie acută, va fi testat în diverse momente chiar dacă nu are simptomatologie, persoanele vârstnice ar putea să intre în categoriile de testare doar prin vârstă”, a mai spus medicul.

Citește și: ‘ERAM FERICIŢI ŞI NU ŞTIAM’ – Editorial viral online, scris de un jurnalist spaniol

Potrivit acestuia, în următoarea săptămână capacitatea de testare în România ar putea ajunge la 3.000.

„10.000 de teste pe zi sunt destul de greu de atins, cel puţin zilele astea, noi testăm până în momentul ăsta maximum 2000 de teste pe zi, chiar dacă am creşte probabil că o să ajungem undeva la 3000 de teste pe zi, dacă mă gândesc în următoarea săptămână. Şi în Europa, ţările mari care au potenţial financiar nu testează cu mult peste 10 000”, a mai spus medicul.

Adrian Marinescu susține că personalul laboratoarelor va trebui dublat, dar că, dacă există voință politică, se pot realiza pași importanți.

„Aici e greu de spus pentru că personalul ar trebui să stea 24 din 24 şi este greu să obţii ture pentru personalul medical, nu este ca la medicii de gardă unde sunt mai mulţi, aici ai cam aceeaşi oameni în laborator, şi aici este valabil în toate laboratoarele, este greu să asiguri permanenţa, ar însemna să ai ture şi un număr dublu de oameni. Dacă există voinţă politică se pot face paşi importanţi, pentru că, în ultima săptămână, au fost nişte creşteri importante, acum suntem între 1500 şi 2000 de testări, în urmă cu o săptămână eram la între 600 – 700 de testări pe zi, dacă există voinţă s-ar putea face treaba asta, mai ales că s-au adus şi vor veni suficient de multe teste”, susține medicul infecționist.

Citește și:  Daniel Zamfir prezintă ‘DOVADA’ prin care Ludovic Orban știa de PERICOLUL pandemiei ‘și o ținea langa cu anticipatele’

Întrebat dacă vor fi testați toți bucureștenii, Adrian Marinescu a răspuns: „Noţiunea de testare la nivel de populaţie nu înseamnă că îi testăm pe toţi, înseamnă că testăm mulţi şi că luăm în calcul toate variantele, dar noţiunea de testare, adică să poţi testa 2 milioane şi ceva de oameni este imposibil, oriunde în lumea asta”.

ecretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că toți bucureștenii vor fi testați pentru coronavirus, acesta fiind un proiect-pilot, care ar urma să fie extins și în alte mari orașe ale țării.

Ministerul Sănătății intenționează să testeze toată populația Bucureștiului pentru coronavirus.

„Începem de săptămâna viitoare, cu personalul medical, pacienții, apoi vom trece la testarea populației, cu fiecare cartier în parte”, a spus Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, la Digi24.

Sursa


About