Pe Raed Arafat l-am cunoscut in 2012, la putin timp dupa ce zeci de mii de oameni iesisera in strada tocmai pentru el, pentru a-l apara de un guvern ce voia sa il inlature de la conducerea SMURD. Am avut atunci nevoie de numai cinci minute pentru a realiza ca acest om isi iubeste meseria mai mult decat orice. Raed Arafat a renuntat acum multi ani la viata personala, pentru a urma un vis, o iluzie. A luptat pentru un proiect in care foarte putini credeau, insa a reusit sa depaseasca piedicile puse de sistem. Nimeni nu avea o parere buna despre faptul ca un tanar palestinian dorea sa scrie istorie in medicina din Romania, motiv pentru care a avut multe de infruntat.
Zilele trecute l-am intalnit din nou, neschimbat, cu aceeasi sclipire in ochi atunci cand vorbeste despre meseria lui. Acum, dupa 26 de ani, Arafat se mandreste cu faptul ca a reusit, in ciuda tuturor, sa isi indeplineasca visul. Astazi, SMURD-ul este principalul serviciu de urgenta din tara. Contestat de unii, apreciat de altii, Raed Arafat ramane, fara dar si poate, un personaj ce a revolutionat si schimbat sistemul medical din Romania, salvand sute de mii de vieti pana in prezent. In continuare, veti regasi un interviu onest, lipsit de acele cuvinte marete menite sa ascunda greseli sau lipsuri. Un interviu cu un om care a reusit sa isi pastreze omenia, simplitatea si naturaletea, chiar daca a izbutit sa faca lucruri la care altii nu au indraznit nici macar sa viseze.
Domnule Arafat, de ce Romania?
Nu stiu, asa a fost sa fie. Asa a fost atunci, aici m-a purtat viata.
Este adevarat ca dupa un timp petrecut in Romania ati vrut sa va continuati studiile in Franta?
Da, dar a venit Revolutia din 1989 si nu am mai putut iesi din tara. Asa ca am ramas aici, am considerat ca asta a fost destinul meu.
Sunteti medic specializat pe terapie intensiva, ati lucrat intr-un sistem medical de urgenta, ati vazut lucruri ingrozitoare. Ati simtit mila pentru pacienti?
In momentele acelea nu ai ce sa simti, nu ai timp pentru asa ceva. Trebuie sa actionezi prompt, lucid, sa iei decizii imediate. Aceste decizii pot salva sau pot omori un om. Sentimentele nu isi au locul in acele momente. Oamenii care lucreaza in acest domeniu sunt foarte puternici. O clipa de ezitare de-a ta poate insemna moartea cuiva.
In octombrie 2015, in noaptea dezastrului din clubul Colectiv, ati ajuns imediat la fata locului. Ce a vazut Raed Arafat – omul?
A fost, clar, unul dintre momentele cruciale ale existentei mele in Romania. Am ajuns dupa 20 de minute de la apelul facut catre SMURD. Eram acasa atunci cand am fost anuntat. Impactul vizual a fost puternic, multi tineri fara viata, medici disperati sa ii salveze pe altii. Disperare, tipete, un fum negru si un aer irespirabil. Ma uitam si nu imi venea sa cred ce vad. Nu am avut timp de lamentari, a trebuit sa tin situatia sub control si sa ma asigur ca victimele vor primi ajutor cat mai repede. Abia cand am ajuns acasa, a doua zi, cand m-am linistit, mi-au aparut in minte acele imagini, acei copii arsi de vii. Am simtit mila, durere, un amalgam de sentimente. Acele imagini m-au urmarit mult timp. Am simtit ceva infiorator de fiecare data cand eram anuntat ca a mai murit un pacient. Desi stiam ca multi au sanse infime, totusi am sperat. Pentru ca omenia este mai presus de medicina, iar ceea ce avem cu adevarat in viata este speranta.
Unii spun ca asa a vrut Dumnezeu…
Sa nu bagam entitatea divina in ceea ce face omul cu mana lui. Dumnezeu nu a avut nicio treaba acolo. Daca s-ar fi respectat normele legale, daca ar fi existat doua cai de acces, lucrurile ar fi stat altfel, dezastrul ar fi fost evitat. Este foarte usor sa dam vina pe Dumnezeu pentru ceea ce se intampla pe pamant. Sa dam vina pe ceva divin si sa asteptam sa treaca, fara sa luam masuri.
Au fost medicii depasiti de situatie atunci?
Nu, nu cred asta. Romania are medici extraordinari. Ca in strainatate exista aparatura mult mai performanta, asta este altceva. Cred ca cea mai puternica lectie invatata din tragedia de la Colectiv a fost cea a compasiunii, a solidaritatii. Atatia medici, asistente, cadre medicale au venit in noaptea aceea la spital fara sa ii cheme nimeni. Au venit pentru a ajuta, pentru ca au constientizat amploarea nefericitului eveniment. Au facut ture duble, unii au plecat acasa numai 2-3 ore, pentru a se schimba, apoi au venit inapoi. Am vazut cadre medicale plangand, barbati si femei, oameni care se simteau coplesiti atunci cand vedeau durerea imensa a familiilor pacientilor, dar mai ales chinul victimelor de la Colectiv, pentru care fiecare clipa de viata insemna o lupta castigata. Atunci am vazut o alta fata a poporului roman. Una frumoasa, omenie cum nu mi-a mai fost dat sa vad.
Acum, o tara intreaga este speriata de virusul gripei porcine. Specialistii spun ca pana la sfarsitul acestui an am putea avea 6000 de morti.
Nu stiu cine sunt specialistii care au facut asemenea preconizari, nu stiu nici daca ele pot fi facute. Aceasta problema trebuie discutata la Ministerul Sanatatii, eu nu am nicio implicare pana in acest moment.
Ati devenit unul dintre personajele cheie din sistemul de sanatate din Romania. Sunteti iubit de unii, contestat de altii…
Eu nu sunt aici sa fac politica, sa atrag electorat. Scopul meu este altul. Pe mine ma intereseaza SMURD-ul. In plus, nu exista persoana care sa aiba numai oameni care il lauda. Probabil ca peste 100 de ani nimeni nu o sa stie cine a fost Raed Arafat. Dar SMURD-ul va exista, a scris si va scrie istorie. Iar asta va ramane. Lucrul acesta conteaza pentru mine. Principalul meu obiectiv este ca oamenii sa aiba incredere in serviciul de urgenta, nu in mine.
De ce pleaca medicii romani din Romania?
Sa stiti ca nu pleaca numai din cauza banilor, asa cum se spune si se crede. Sistemul medical romanesc nu este foarte prietenos cu medicii tineri. In Romania, ei ajung sa fie medici in adevaratul sens al cuvantului pe la 45 de ani. Au voie sa predea de la 50. In America, sunt medici de 35 de ani care predau, care sunt doctori in medicina. Sunt multe motive mai presus de bani pentru care medicii din Romania aleg sa plece. Desigur, trebuie lucrat la acest capitol, mai ales ca aceasta tara are nevoie de medici. Iar ai nostri sunt extraordinari.
Dumneavoastra ati pleca din Romania?
Nu, nu as face asta, dar este altceva. Eu am inceput ceva si nu l-as lasa niciodata asa, la jumatatea drumului. Nu este stilul meu. Eu am o misiune de implinit, un vis, daca vreti. Am luptat si lupt pentru acest lucru.
Il stim cu totii pe doctorul Raed Arafat, dar foarte putini, pe omul Raed Arafat. Cum este el? Care sunt pasiunile lui?
Urgenta. Aceasta este pasiunea mea. In rest, imi place sa vad filme si cam atat. Nu am hobby-uri. Doctorul Raed Arafat este si omul Raed Arafat, un nebun care iubeste enorm ceea ce face. Este foarte greu sa faci diferenta. Asta si pentru ca in cea mai mare parte a timpului muncesc. Cred cu tarie ca trebuie sa fii om, sa ai un suflet extraordinar, pentru a trata si vindeca alti oameni. Atunci cand viata altora este in mainile tale, evaluezi si apreciezi lucrurile altfel. Intelegi existenta altfel.
Sunteti mereu prezent la datorie. Nu va luati niciodata concediu?
Nu prea. Imi iau cam la patru-cinci ani. Daca stau mai mult de 2-3 zile fara sa fac nimic, o iau razna. Intotdeauna trebuie sa fac ceva, sa intreprind ceva. Asa m-am obisnuit, asa sunt construit.
Ce nu aveti si v-ati dori sa aveti?
Echilibru. Sa am mai multa liniste, mai mult timp pentru tot ceea ce am de facut. Va spun sincer ca nu vreau lucruri materiale. Nu imi lipseste nimic, nu sunt interesat de vreo proprietate, vreo masina. Chiar nu! Echilibru si sanatate sa am!
Aveti vreun regret?
Ca nu am reusit inca sa fac pentru SMURD tot ceea ce mi-am propus, ca nu am petrecut mai mult timp cu familia mea. In rest, nu. Atunci cand ma uit in urma mea, pot pune capul pe perna multumit.
5 lucuri pe care nu le stii despre Raed Arafat!
- A suferit atat de mult din cauza mortii tatalui sau, incat si-a inghetat un an de facultate
- In primul an de facultate a slabit 16 kilograme in numai trei luni, din cauza conditiilor grele de trai
- Are un frate si o sora, pe care, insa, ii vede foarte rar. Sora lui este medic in Dubai
- Merge saptamanal la cinematograf, insa intotdeauna, singur. Aceasta e modalitatea prin care se recreaza.
- In 26 de ani petrecuti in Romania, si-a luat trei concedii de odihna si niciunul pentru probleme medicale.
Claudia Balan