Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED solicită autorităţilor competente să anuleze de urgenţă decizia prin care se restricţionează accesul la servicii medicale prin suspendarea consultaţiilor din ambulatoriile spitalelor şi prin obligativitatea externării pacienţilor care nu reprezintă urgenţe.
„Este nevoie de a analiză urgentă a situaţiilor în care se poate aplica cu adevărat acest ordin, nu de pe o zi pe alta. Sunt nenumărate situaţiile şi variabilele, iar o astfel de impunere poate costa vieţi. Un pacient cronic sau un bolnav cu nevoi paliative aflat în supraveghere nu reprezintă urgenţe, dar o externare poate însemna complicaţii şi, mai grav, deces. Sistemul medical românesc este oricum subdimensionat ca să ne permitem acum şi o limitare suplimentară a accesului la servicii medicale. Furnizorii privaţi şi-au redus oricum activitatea pentru protejarea pacienţilor şi a personalului medical şi administrativ, prin urmare nu este nevoie să recurgem la astfel de politici drastice”, afirmă Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED.
Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED face totodată apel la autorităţile din domeniu pentru stabilirea unui cadru legal care să permită asigurarea veniturilor personalului afectat de o astfel de măsură, cu garanţii din partea statului privind acoperirea acestor cheltuieli.
„Aşa cum ne-am obişnuit, statul contează întotdeauna pe fondurile suplimentare de care dispune şi pe care le poate aloca sistemului medical public, cum s-a îmtâmplat şi se întâmplă de ani de zile. Furnizorii de sănătate privaţi, la fel ca orice structură privată din această ţară, contează doar pe bugetul propriu. Nu există alte resurse financiare care să poată garanta veniturile angajaţilor. Practic, suntem împinşi către faliment”, completează Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED.