Opt roboți DaVinci care ar putea salva vieți, lasați să ruginească în spitalele din țară: Roboții nu sunt folosiți pe motiv că sunt prea scumpe consumabilele

  Top Tabu
  07/04/2019
  Comentariile sunt închise pentru Opt roboți DaVinci care ar putea salva vieți, lasați să ruginească în spitalele din țară: Roboții nu sunt folosiți pe motiv că sunt prea scumpe consumabilele

Opt roboţi care ar putea salva pacienţi cu boli grave stau nefolosiţi prin spitalele din România pentru simplul fapt că autorităţile nu mai finanţează chirurgia robotică, potrivit protv.ro.

Consumabilele sunt foarte scumpe, aşa că unităţile sanitare nu şi le permit întotdeauna. Vorbim însă despre o tehnologie care poate fi utilizată în salvarea unor oameni cu cancer sau grave afecţiuni gastrice.

Citește și: Solicitare urgentă a președintelui Klaus Iohannis! Ordin la nivel național

Pe de altă parte, în câteva spitale private, cei care îşi permit plătesc din buzunar pentru o astfel de intervenţie minim-invazivă. Recent, un robot de tip DaVinci a fost folosit în premieră la tratarea unei afecţiuni cardiace.

O tânără suferea de un defect de sept atrial, o boală congenitală a inimii. A fost operată în urmă cu 4 zile într-un spital privat din Capitală, cu ajutorul robotului DaVinci. Pentru prima dată în România, această tehnologie a fost folosită în chirurgia cardiacă. Femeia se simte bine, iar medicii i-au permis deja să plece acasă.

Citește și: Ieșire fulgerătoare a lui Augustin Lazăr! Reacție în forță, după interviul difuzat de Antena 3

Pacientă: „Ajută recuperarea cu mult, foarte mult. Peste o recuperare a unei intervenţii clasice. O incizie normală ar fi fost de aici până aici, acum vorbim de 3 puncte.”

Operații gratuite pentru reconstruirea sânilor, la mai multe spitale din țară. Ce trebuie să facă pacientele

Intervenţia robotică ajută pacientul să se recupereze uşor şi scade riscul de infecţii.

Citește și: Liviu Dragnea îl torpilează pe Klaus Iohannis! Îl refuză pe șeful statului

Dr. Lucian Dorobanțu: „Pentru pacient, incizii mici, pierderi de sânge reduse, o durată de recuperare postoperatorie mult redusă, iar pentru chirurg înseamnă o vizualizare mult mai corectă a câmpului operator şi a gesturilor şi un control mai fin al gesturilor chirugicale.″

Luca Militello, CEO spital privat: „Un an – 40 de pacienţi, în al doilea 80, sperăm că anul ăsta să ajungem la 150.″

Medicii din spitalele de stat folosesc rar roboții

Roboţi DaVinci sunt, însă, şi în multe spitale de stat. În urmă cu câţiva ani, în 8 unităţi sanitare din Bucureşti, Cluj şi Timişoara au cumpărat tehnologia din fonduri publice sau prin proiecte europene la care statul român a contribuit parţial.

Din 2008 a existat şi un program național care susținea chirurgia robotică, doar că în 2013, finanţarea intervenţiilor prin chirurgia robotică a trecut de la Ministerul Sănătății la CNAS şi de atunci nu au mai fost finanţate.

Citește și: Liviu Dragnea a dat cărțile pe față! Cine e cel mai bun ministru din Guvern

Medicii din spitalele de stat folosesc roboţii DaVinci doar când au bani pentru consumabile, adică mult mai rar decât ar fi nevoie. Ministrul Sănătăţii promite că va relua finanţarea programului.

Prof. dr. Irinel Popescu: „Să ne spună despre faptul că îl folosesc rar, că nu au bani.”

Robotul poate fi folosit pentru a opera pacienţi care au cancer de prostată, de rinichi, de vezică, de esofag ori colon. Se utilizează inclusiv în cazul fibroamelor uterine sau a histerectomiilor.

Sursa


About