Ministerul Educației va introduce o nouă disciplină opțională pentru elevii ce va studiată începând cu anul viitor școlar. Noua materie nu se referă însă la toți elevii ci doar la cei ai claselor a XI-a si a XII-a,care dacă vor dori vor putea studia Istoria recentă a României.
Disciplina prezintă o imagine complexă a societății românești din a doua jumătate a secolului XX și din primele decenii ale secolului XXI.
Conținuturile programei sunt grupate în patru capitole. Fiecare capitol corespunde etapelor, general acceptate, în care a evoluat România de la 23 august 1944 până în 1989. Ultimul decupaj este perioada parcursa din 1990 până în 2007 (anul integrării Romaniei în Uniunea Europeană), an considerat un reper important al evoluței istoriei contemporane.
Noua materie, Istoria recentă a României propune un demers didactic realizat din perspectivele educației pentru drepturile omului, educației pentru diversitate, educației pentru dimensiunea de gen, a perspectivelor multiple asupra istoriei, a problemelor sensibile și controversate, a strategiilor de argumentare, negociere și cooperare, dar și a utilizării surselor multiple de informare și documentare.Elevii care vor să studieze această nouă materie vor face la începutul anului o cerere către conducerea școlii,la fel ca la ora de religie.
Conţinuturile programei sunt grupate în patru capitole. Fiecare capitol corespunde etapelor, general acceptate, în care a evoluat România de la 23 august 1944 până în 1989. Ultimul decupaj este perioada parcursă din 1990 până în 2007 (anul integrării României în Uniunea Europeană). Criteriul de referinţă în fixarea acestor perioade cronologice îl reprezintă proiectele de ţară disputate şi asumate de către actorii politici şi ai societăţii civile în fiecare dintre aceste perioade.
„Programa disciplinei Istoria recentă a României susţine finalităţile cursului general de istorie prin setul asumat de valori şi atitudini şi prin competenţele generale şi specifice pe care le promovează. Ea propune un demers didactic realizat din perspectivele educaţiei pentru drepturile omului, educaţiei pentru diversitate, educaţiei pentru dimensiunea de gen, a perspectivelor multiple asupra istoriei, a problemelor sensibile şi controversate, a strategiilor de argumentare, negociere şi cooperare, dar şi a utilizării surselor multiple de informare şi documentare”, sustin reprezentanţii din Educaţie.
Programa cursului opţional Istoria recentă a României face parte dintr-un pachet educaţional care va cuprinde manualul pentru Istoria Recentă a României, ghidul profesorului şi un ghid multimedia. Documentul poate fi consultat şi pe site-ul MInisterului Educaţiei – edu.ro.