Medicii stomatologi avertizează: ‘Nu considerați această perioadă ca fiind oportună turismului medical’

  Top Tabu
  23/03/2020
  Comentariile sunt închise pentru Medicii stomatologi avertizează: ‘Nu considerați această perioadă ca fiind oportună turismului medical’

Președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Romania transmite un avertisment românilor veniți în țară, precum și medicilor, să nu considere această perioadă ca fiind una oportună pentru turismul medical stomatologic și precizează ce înseamnă urgența medicală în contextul crizei de coronavirus.

Prof. dr. Ecaterina Ionescu, președinte Colegiul Medicilor Stomatologi din România a transmis un mesaj prin care îi roagă atât pe românii veniți în țară, cât și pe medici, să nu considere această perioadă ca fiind una oportună pentru turismul medical stomatologic, conform Mediafax.ro.

Citește și: Ordin dat de Marcel Vela: ‘se suspendă internările pentru intervențiile chirurgicale și alte tratamente’ .

„Știm cu toții foarte bine că serviciile de sănătate din România sunt mult mai accesibile din punctul de vedere al costurilor față de cele practicate în afara țării, iar medicina dentară este în topul preferințelor pacienților români, și nu numai. Acesta este și motivul pentru care la noi în țară s-a dezvoltat un adevărat turism medical pe partea de stomatologie – calitatea serviciilor medicale este foarte mare, iar prețurile practicate sunt mai reduse comparativ cu alte țări. Știm de asemenea că majoritatea românilor plecați în străinătate, pe perioada vacanțelor sau a concediilor petrecute în țară, profită de ocazie să-și rezolve și problemele stomatologice, mai ales dacă sunt intervenții de mare amploare. În această situație însă, având în vedere perioada deosebit de gravă pe care o traversăm și în care este imperios necesar să oprim transmiterea virusului SARS-CoV-2, îi rog insistent pe medicii stomatologi să respecte cu strictețe măsurile anunțate de autoritățile statului. În afară de infecție, sângerare și durere, nimic altceva nu reprezintă urgență”, a spus prof. dr. Ecaterina Ionescu.

Potrivit unui comunicat transmis de Colegiul Medicilor Stomatologi din România, American Dental Association (ADA) precizează care sunt urgențele stomatologice ce pot pune în pericol viața și care necesită tratament imediat pentru a opri sângerarea și pentru a atenua durerea sau infecția.

Citește și: Iohannis: ‘Dragi pensionari: nu va expuneți inutil unui risc uriaș, limitați orice deplasare în afară domiciliului’

Astfel, sunt considerate urgențe stomatologice (medico-dentare) „hemoragia postextracțională; durerea datorată pulpitei acute; durerea datorată parodontitei apicale acute; pericoronarita dinților incluși; alveolita postextracțională; celulitele / abcesele periosoase; fracturile de maxilar/mandibulă (imobilizare de urgență); luxația articulației temporo-mandibulare; traumatisme dento-alveolare (luxații, avulsii, fracturi dentare cu interesarea camerei pulpare) sau gingvostomatita ulceronecrotică”, potrivit documentului citat.

Colegiul Medicilor Stomatologi a mai transmis că pentru tratamentul urgențelor stomatologice în contextul COVID-19, atât în cazul pacienților confirmați, cât și în cazul pacienților suspecți, vor fi respectate toate măsurile de prevenire stabilite de reglementările legale în vigoare.

De asemenea, s-au făcut și alte recomandări suplimentare, între care păstrarea distanței între pacienți în sala de așteptare de 2 metri, însoțitorii și pacienții vor primi în sala de așteptare măști chirurgicale și li se vor aplica măsuri de decontaminare și dezinfecție, iar personalul medical va purta obligatoriu echipamentul individual de protecție recomandat pentru procedurile care generează aerosoli. De asemenea, se va proceda la nebulizarea cabinetului după fiecare pacient; iar după nebulizare, se așteaptă o perioadă de 2-4 ore, după care se poate desfășura din nou activitatea stomatologică.

Citește și: OECD avertizează: ‘Economia globală va avea nevoie de ani de zile pentru a se reface după pandemie’

Colegiul Medicilor Stomatologi precizează că urgențele stomatologice vor fi asigurate de către cabinetele de medicină dentară de urgență din cadrul UPU din structura spitalelor regionale și județene de urgență.

În contextul în care personalul medical nu are la dispoziție echipamentele specifice pentru realizarea procedurilor stomatologice generatoare de aerosoli, conform recomandărilor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, nu se poate desfășura activitatea de asistență stomatologică de urgență, arată mai Colegiul Stomatologilor.

Sursa


About