Izolarea acoperișului cu vată minerala sau cu celuloză? Teste, cifre și rezultate practice

  Top Tabu
  14/01/2021
  Comentariile sunt închise pentru Izolarea acoperișului cu vată minerala sau cu celuloză? Teste, cifre și rezultate practice

Astăzi, tot mai multă lume alege una dintre aceste materiale pentru a-și izola termic podul, mansarda ori acoperisul: vata minerala de sticla, vata minerala bazaltica ori celuloza. Recomandate de numeroase companii, distribuitori ori constructori, aceste doua opțiuni pentru termoizolatie par foarte asemănătoare, ca eficiență și beneficii. Sa vedem insa mai îndeaproape cum funcționează aceste materiale:

 

            Exemplu de acoperiș cu o ameliorare a amplitudinii de 10 și o schimbare de faza de 12 ore.

Ameliorarea amplitudinii și Schimbarea de fază

Ameliorarea amplitudinii și schimbarea de fază sunt la fel de vitale pentru protecția împotriva căldurii de vară la fel ca valoarea U pentru izolația termică  iarna. Ameliorarea amplitudinii arată puterea cu care penetrarea temperaturii este redusă. Schimbarea fazei arată, cu câte ore este întârziată pătrunderea temperaturii maxime.

Ameliorarea amplitudinii (1 / TAV) se bazează pe relația de fluctuații dintre temperaturile externe și cele interne. De exemplu, dacă temperatura exterioară fluctuează între 10 și 40 grade Celsius iar temperatura interioară fluctuează între 18 și 21 grade atunci temperatura schimbarea externă este de 30K (Kelvin), iar schimbarea internă este de 3K. Relația de ameliorare a amplitudinii în acest caz este deci 10 (= 30 K / 3 K). Cu alte cuvinte, fluctuatia temperaturii prin materialul clădirii a fost potolita de la extern față de interior cu un factor de 10.

Schimbarea de fază este intervalul de timp dintre cea mai mare temperatura exterioară și cea mai mare temperatură internă. În exemplul de mai sus, acestea sunt cele 12 ore dintre 14:00

și 02:00. Scopul protecției împotriva căldurii de vară este să întârziați transferul de căldură prin materialele clădirii astfel ca temperaturile ridicate ale prânzului sa ajunga doar laturile interne când este deja mai răcoros în exterior și, prin urmare, sa reduceți nevoie de încălzire artificială suplimentară în aceste perioade.

În circumstanțe ideale, ar trebui să se facă o schimbare de fază de 10 ore. O porțiune din energia termică stocată în materialul de construcție al casei este apoi transferat automat în laturile exterioare. Acest lucru asigură că fluctuațiile de temperatură internă sunt mult mai mici decât cele de pe lateralele externe.

Este deosebit de important să se ia în considerare amortizarea amplitudinii și schimbarea de faza în zonele acoperișului. Raportul dintre suprafața externă și volumul camerei este foarte mare, deci camerele de la mansardă au o suprafață ridicată pentru un transfer potențial de temperatură.

Zonele direct de sub învelitoarea acoperișului se pot încălzi foarte mult vara (până la 80 °C), ceea ce duce la creșterea căldurii în încăperile de sub. Deoarece multe construcții de acoperiș au o masă de stocare termică foarte mică, acestea sunt deosebit de potrivite pentru montarea de izolatii naturale de la STEICO.

Cu excepția placării acoperișului și a gips-cartonului intern, masa termică a construcției acoperișului depinde în totalitate de izolație. Prin urmare, este vital pentru amortizarea amplitudinii și schimbarea fazei să se utilizeze izolația cu o difuzivitate termică scăzută.

În mod ideal, ar trebui atinse o amortizare a amplitudinii 10 (TAV 10%) și o valoare minimă a schimbării de faza de 10 ore. Cu o temperatură externă de 35 °C și o temperatură posibilă  sub acoperișul acoperișului de 80 °C, este important să vă asigurați că influența acestei temperaturi asupra climatului intern este întârziată prin ameliorarea amplitudinii și schimbarea de faza.

În aceste condiții de vară caniculară, puteți obține rezultate foarte diferite folosind diverse materiale de izolare. Dacă comparați 2 acoperișuri, ambele având o valoare U de 0,18 W / (m2 * K), utilizând vată minerală cu o conductivitate de 0,035 și o densitate de 20 kg / m3, obtineti o amortizare a amplitudine de 6 și o schimbare de fază de 6,8 ore. Aceasta duce la o temperatură internă sub acoperiș de 29 °C la ora 20:00.

Acest lucru este considerat mult prea fierbinte pentru condiții de somn confortabile. Temperatura externă în acest moment este de asemenea, 29 ° C deci nu poți sa racesti camera deschizand ferestrele.

Dacă schimbați fibra minerală cu izolația STEICO din fibră de lemn, situația se schimbă dramatic.

Izolatia are aceasi conductivitate termica, dar o densitate de 50 kg / m3 care crește masa de depozitare termica de 5 ori, datorită capacității de stocare termică îmbunătățită. În acest scenariu ameliorarea amplitudinii crește la 12 și valoarea schimbarea de faza până la ora 11:00. Acest lucru duce la o temperatură internă de numai 21 °C la ora 01:00. Dacă chiar și asta, climatul pare incomod atunci deschiderea ferestrele va răcori clădirea deoarece temperatura exterioară la acel moment este de numai 15 °C.

Cu o fluctuație externă a temperaturii între 35 °C la 14:00  și 15 °C la 02:00, temperatura sub învelitoarea acoperișului poate atinge 80 °C, reducându-se la un minimum de 15 °C noaptea.

Cu izolațiile din fibră de lemn STEICO, fluctuațiile maxime și minime de temperatură sunt reduse, rezultând un climat interior confortabil și sănătos, toată ziua.

Concluzie

Faptul ca temperatură se comportă astfel și are o influență directă asupra confortului și sănătății climatelor interne este evidentă în cercetarea profesorului Hauser, unul dintre părinții fondatori ai domeniului numit Eficiența energetică, în Germania. Folosind exemplul unei case cu un dormitor, suntem capabili să reducem „orele incomode”  cu aproape 50%, prin schimbarea vatei minerale cu celuloza. Mai simplu spus, astfel, „transpiram” mult mai puțin. Cu utilizarea unui strat de celuloza cu o densitate de 150 kg / m3, „orele incomode” pot fi reduse cu 60 sau chiar 75% în comparație cu izolațiile din vată minerală.

Natura  izolațiilor din fibră de lemn STEICO, atente și sensibile la climă, asigură o soluție eficienta și optimă din punct de vedere al costurilor, potrivită atât iarna cât și vara; mai mult de atat, ea ajută la întreținerea unui mediu confortabil și sănătos.

Concluzia este simpla: cu cat este mai mare capacitatea de stocare termică a unui material izolant cu atât mai bune sunt rezultate. „Orele inconfortabile” – momentele care ne simțim incomodati din cauza căldurii. Izolatiile din fibra de lemn STEICO oferă o soluție excelentă.

Decide-te ca acum în 2021, să pui confortul pe primul loc, printr-o izolaţie ecologică, naturală, curată şi incredibil de eficientă – cere acum o ofertă personalizată pentru izolare cu celuloză Steico la www.izolatiinaturale.ro.

 

Sursa: steico.com

 


About