Dacă ai deja o pisică sau ești pus în fața faptului împlinit că ai primit cadou un astfel de animal de companie, trebuie să știi câteva aspecte importante legate de modul cum trebuie să ai grijă de ea. O pisică poate deveni cel mai bun prieten pentru tine și de aceea trebuie și tu să știi cum să-i faci viața mai plăcută. Prin instinctul teritorial pe care îl are destul de dezvoltat, ea se poate atașa foarte mult de locul unde crește, sau de casa în care trăiește și nu doar de cei care locuiesc cu ea.
Se spune despre pisică că reține totul despre mediul în care trăiește, că ar avea memorie olfactivă, că la ea memoria senzorială se face prin simțul olfactiv. Ea are și memorie afectivă care predomină memoriei senzoriale și se manifestă dacă primește dragoste din partea persoanelor din preajma ei. Marcarea teritoriului este o necesitate pentru ea, va avea tendința de a zgâria și de a elimina o peliculă de sudoare prin pernuțele lăbuțelor ei. Este posibil ca un astfel de ghemotoc de blăniță să te facă să-l iubești atât de mult încât să vrei să-i faci toate mofturile, chiar dacă acest lucru înseamnă uneori să cheltui destul de mulți bani cu ea. Dacă ești absolut sigur că nu ai timpul necesar să te ocupi de o pisică, este bine să o dai unei persoane care își dorește un astfel de animal de companie și care îi va oferi multă atenție și dragostea sa.
O pisică de apartament va avea în general o viață sedentară ceea ce nu este tocmai bine pentru un animal care are nevoie de mișcare pentru a fi în formă. Nu uita că gimnastica sau mișcarea este importantă și pentru ea. Pisica trebuie să aibă un pic de spațiu unde să alerge și unde să-și consume energia. De multe ori pisica poate da semne de nervozitate, de exemplu atunci când stă la fereastră și vede vrăbiuțele sau porumbeii de afară, care uneori se așează pe pervazul ferestrei, iar gândul ei este probabil la faptul că ar fi grozav să fie și ea în libertate, dincolo de geam.
Un semn al pierderii răbdării, al unei stări de indispoziție și supărare este observat prin gesturile sale de a da din coadă, de a fi agitată, de a-și încleșta dinții și chiar de a mieuna. Aproape întotdeauna în astfel de situații și mimica ei este foarte clară, chiar privirea arată că este supărată. Nu uita că o pisică are instinct de vânător, de aceea trebuie să-i asiguri suficient spațiu pentru a alerga – o curte, o terasă, un balcon mare – unde să se plimbe, să alerge, să facă echilibristică, să se miște în voie.
Se spune despre pisică că s-a născut acrobată, abilitatea este o calitate a sa, iar în plus are și simțul fragilității obiectelor. Pisica are obiceiul să stea la pândă, are multă răbdare, poate sta mult timp nemișcată, are talentul de a se strecura printre lucruri și chiar poate învăța să deschidă ușile. Face numai ceea ce vrea, este încăpățânată, nu trebuie forțată sau constrânsă la un anumit lucru pentru că va căuta să se apere și să fugă cu prima ocazie.
Pisica are nevoie de atenția ta! În fiecare zi trebuie să te joci măcar un pic cu ea pentru a înțelege că o iubești și că îți pasă de ea. Petrece ceva timp cu pisica ta, dă-i atenție când ești acasă, un astfel de animal este foarte sociabil și activ mai ales în primii ani de viață, iar de cele mai multe ori este foarte curios și acceptă destul de ușor schimbările din viața sa.
Pentru a nu se plictisi îi poți cumpăra câteva jucării care să o facă să alerge, să-și consume energia și să facă gimnastică. Jucăriile pentru pisici sunt în general mici, colorate, nu-s scumpe și nici sofisticate. O pisică care nu este băgată în seamă și care nu găsește nici o jucărie interesantă pentru a se juca, va fi tentată să facă altceva prin casă, să se urce pe dulap, să se plimbe pe lângă ghivecele cu flori, să escaladeze fotoliile, canapeaua, perdeaua, etc. – și toate acestea te pot amuza sau din contră, te pot enerva.
Un astfel de animal de companie este foarte simpatic dar uneori se comportă după cum are chef – produce dezordine, este agitat, are un temperament nedomolit – deoarece simte nevoia de a-și satisface instinctul de vânătoare și de a-și consuma surplusul de energie în fiecare zi. Vizita la medic pentru un animal se impune cu necesitate, mai ales când prezintă simptomele unei pisici bolnave, dar și atunci când trebuie să pui la punct strategia de vaccinare și deparazitare. Indiferent cum o pisică a pătruns în viața ta – fie că ai găsit-o în parcare, ai primit-o cadou sau ai luat-o de la cineva – este obligatoriu să ai grijă de ea, să-i faci viața frumoasă și liniștită.