Era digitala vine cu o serie de provocari in educatia formala si non-formala iar pentru parinti nu este deloc o sarcina usoara. Pentru cei mici cunoastem deja o serie de activitati care le trezesc interesul dar care se indreapta din ce in ce mai mult spre zona tehnologiei. Chiar daca auzim frecvent ca “tehnologia este viitorul” si stim ca este corect sa ne pregatim pentru viitor totusi ar fi bine sa nu uitam si de modelarea psiho-emotionala a copilului si de imbogatirea bagajului sau de cultura generala.
Astfel, in cadrul proiectului “Provocarile generatiei digitale”, cofinantat de autoritatile locale prin Centrul Cultural si de Tineret Stefan Iordache, copiii din sectorul 5 au participat la ateliere care vizeaza educatia prin teatru. Uneori, sfaturile si informatiile pe care parintii se straduiesc sa le transmita copiilor fie nu sunt intelese, fie nu sunt acceptate dar aceleasi sfaturi si informatii sunt primite cu placere de catre copii atunci cand vin de la un personaj haios care le explica pe intelesul lor de ce si cum trebuie sa invete, cum sa se motiveze si cum sa foloseasca tehnologia in mod inteligent.
Daca educatia in era digitala constituie o provocare, atunci toti actorii implicati in actul educational ar trebui sa exploreze noi metode de a livra celor mici informatii dar si de a insufla dorinta de invatare si evolutie, de a stimula curiozitatea si de a transforma conceptul de “scoala” intr-o sursa de imbogatire a cunostintelor si de dezvoltare voluntara, dorita de catre copii.
Asociatia pentru Educatie si Sanatate MENS SANA