Dragobetele, sărbătoarea românească a iubirii, se serbează pe 24 februarie și este considerată ziua care anunță venirea primăverii prin începerea anului agricol, informeazăblog Aqua Carpatica. Trezirea la viață a naturii este celebrată de tineri, de aceea se asociază și cu iubirea.
În tradiția populară, Dragobete este fiul Babei Dochia, divinitatea corespondentă lui Eros din mitologia greacă și el este zeul care oficiază nunțile animalelor înainte de venirea primăverii, o calitate oficială care s-a tradus și pe pământ cu iubirea dintre oameni ca să țină tot parcursul anului, cu logodne simbolice, hore și șezători.
Tradiții de Dragobete
Ziua de Dragobete, la fel ca toate zilele mistice din credința populară este considerată magică, iar participarea la sărbătorile care o marchează asigură sănătate pentru tot anul. Se pleacă de la Biserică spre câmpuri și păduri în căutarea florilor de primăvară și a plantelor miraculoase. Acestea se puneau apoi la icoane și se foloseau la farmece pentru dragoste.
Fetele tinere strâng zăpadă și o topesc (ori apă de ploaie), se spală cu ea pe față și păr și se spune că acest ritual le păstrează frumusețea.
După Biserică, fetele fug prin sat și se lasău prinse și sărutate de băiatul care le plăcea, această manifestare fiind logodna simbolică ce anunță adevărata logodnă de mai târziu.
De Dragobete nu se sacrifică niciun animal, ba dimpotrivă, se hrănesc mai bine pentru a avea belșug din partea lor. Se curăță și se repară mărunt prin casă, dar este considerată sărbătoare și nu se fac munci agricole sau treburi mari.
Tinerii petreceau seara la șezători sau petreceri organizate în comunități, iar băieții vizitau și satele învecinate. Cine nu dansează și nu atinge o persoană de sex opus nu-și găsește pereche tot anul.
Dragobete, acest cupidon Românesc, poartă noroc îndrăgostiților și dă startul primăverii în mod oficial. Vă sfătuim să vă bucurați de această zi împreună cu perechea, prietenii și familia și să sărbătoriți alături de ei trezirea la viață a naturii.
Sursele spun că dacă nu aveți apă de ploaie sau zăpadă topită, puteți să vă spălați pe față cu apă minerală cu bule – vă garantăm că tonifierea naturală și revigorantă va avea același efect magic 🙂
Concept foto: Sebeșcian