Ca răspuns la pandemia COVID 19, Dr. Leventer Centre a lansat o serie de recomandări pentru pacienții cu afecțiuni dermatologice cronice și acute. Bazate pe ghidurile eliberate de Organizația Mondială a Sănătății și Societatea Americană de Dermatologie, Dr. Mihaela Leventer recomandă:
1. Dacă afecțiunea este cronică și aveți deja un tratament prescris la vizitele anterioare, puteți să ne scrieți pe e-mail ca să vă sfătuim ce să faceți în continuare. Medicul curant vă poate suna pentru o discuție orientativă la nevoie. Verificați astfel dacă vizita la medic este sau nu esențială. Evitați drumuri care vă pot expune la contaminare.
2. Dacă aveți o afecțiune cutanată și doriți să deveniți pacientul clinicii vă rugăm să răspundeți întrebărilor de triaj. Unele boli de piele, ca de exemplu acneea, dermatita seboreică, alopecia, deși supărătoare, suferă amânare până la depășirea perioadei de risc de contagiune. Încercam să vă ajutăm fără să ne expunem la riscuri inutile.
3. Dacă afecțiunea dumneavoastră nu evoluează favorabil, se agravează sau treceți printr-un episod acut, puteți face o programare în clinica noastră pentru consult după ce veți trece de filtrele de protecție pe care vă rugăm să le respectați. Centrul Dr. Leventer va menține programul cu publicul în intervalul orar Luni-Vineri, orele 10:00-18:00 în următoarele săptămâni.
4. Dacă asupra dumneavoastră planează suspiciunea unei tumori de piele vă rugăm să spuneți acest lucru recepției atunci când faceți programarea telefonică astfel încât să vă putem ajuta cu o programare promptă. Astfel vom putea să luăm cele mai eficiente și rapide măsuri de tratament. Clinica noastră continuă să recolteze și să prelucreze biopsii cutanate în ritm de urgență și poate organiza echipe chirurgicale multidisciplinare în situații de nevoie. Continuăm să tratăm prin microchirurgie Mohs carcinoame bazocelulare și spinocelulare care au această indicație. Primim încă pacienții care au nevoie de intervenție în caz de melanom malign și au nevoie de efectuarea operației de ganglion santinelă.
Continuăm să facem controalele periodice conform ghidurilor pentru pacienții cu melanom malign. Dacă ați fost biopsiat în altă parte sau aveți o tumoră recidivantă după alte tratamente ne ajutați dacă aduceți cu dumneavoastră toate documentele medicale, lamele și blocul de parafină de la biopsie pentru recitire.
În felul acesta economisim timp și drumuri inutile. Pacienții au dreptul să ceară de la laboratorul la care sa prelucrat piesa de biopsie, atât lamele cât și blocul de parafină pentru o a doua opinie.
5. Pregătiți o listă cu alte afecțiuni de care suferiți și medicamentele pe care le luați în mod curent.
6. Unele afecțiuni cutanate sunt tratate cu medicamente imunosupresoare precum corticosteroizii, methotrexate, ciclosporină, medicație biologică și altele. Printre afecțiunile care pot avea în schema terapeutică aceste medicamente se numără psoriazisul, bolile buloase precum pemfigusul și multe altele.
În cazul în care aveți această terapie este bine să consultați medicul specialist pentru a lua o decizie privind continuarea sau reducerea dozei sau chiar întreruperea terapiei. Întreruperea vă poate favoriza reapariția simptomatologiei sau chiar agravare bolii. Împreună vom căuta soluții de înlocuire acolo unde este posibil.
În cazul în care deveniți pozitiv de Covid-19 va trebui să anunțați medicul infecționist și să întrerupeți medicația imunosupresoare.
7. În situația în care suferiți de dermatită atopică trebuie să știți că spălatul des pe maini și dezinfectanții folosiți pentru curățarea suprafețelor vă pot agrava simptomele. Vă recomandăm să folosiți săpun blând destinat pielii atopice (se găsește în farmacii) și după cele 20 de secunde de spumare vă clătiți cu apă călduță și aplicați o cremă emolientă neparfumată. În acest scop este bine să aveți la dumneavoastră un astfel de produs pentru că în această perioadă trebuie să ne spălăm des. În cazul în care curățați suprafețele cu soluții dezinfectante, vă recomandăm să folosiți mănuși de menaj pentru protecție.
8. Vă încurajăm să respectați recomandările autorităților și să vă informați din surse sigure. Noi,medicii, ne dorim să vă ajutăm atunci când aveți nevoie de noi. Pentru asta avem nevoie de calm, respect și mai ales onestitate în această perioadă grea. Ajutați-ne să rămânem sănătoși ca să fim în slujba dumneavoastră.