Mâncarea gătită în casă furnizează mai puţine calorii, grăsimi, sodiu şi zaharuri fiind cu mult mai sănătoasă decât cea de la fast-food. Însă, dacă ai un program încărcat şi nu poţi găti acasă, sau eşti la birou şi nu ţi-ai luat un pachet pentru prânz, poate deveni tentant să alegi un meniu fast-food, iar acest lucru, în timp, îţi poate afecta sănătatea.
Din fericire, acum poţi comanda mâncare la domiciliu în Bucureşti! Au apărut mai multe firme care oferă astfel de servicii şi la care poţi apela atunci când eşti acasă, dar nu ai chef ori timp să găteşti, sau eşti la birou şi vrei o masă caldă sănătoasă, săţioasă şi savuroasă.
Acest tip de mâncare, comparabilă cu mâncarea de acasă, este preparată din ingrediente proaspete şi sănătoase, reduce numărul de calorii, sodiu şi grăsimi săturate şi scade considerabil riscul de hipertensiune arterială, boli de inimă şi diabet de tip doi. În plus, se poate comanda de pe telefonul mobil în numai câteva minute, iar livrarea se face igienic şi în mai puţin de o oră la adresa dorită.
Valoarea nutriţională a alimentelor – un parametru esenţial pentru sănătate
Dacă vei compara valoarea nutriţională a fast-food-ului cu cea a mâncării gătită în casă, cea din urmă câştigă detaşat. Mâncarea fast-food este bogată în sodiu, colesterol, grăsimi şi calorii şi, în timp, îţi poate afecta sănătatea şi greutatea corporală.
Indiferent dacă îţi găteşti singur mâncarea sau comanzi cu livrare la uşă, la prepararea reţetelor se folosesc ingrediente riguros cântărite şi astfel beneficiezi de mese cu conţinut redus de sodiu, bogate în legume şi cereale integrale. Bazată pe grăsimi sănătoasă, mâncarea gătită poate contribui la sănătatea inimii şi previne diabetul şi alte afecţiuni.
De asemenea, porţiile sunt rezonabile şi previn supraalimentarea, iar în loc de deserturi bogate în zahăr şi calorii, poţi alege salate de fructe proaspete sau compoturi bogate în vitamine.
Mâncarea fast-food are prea mult sodiu
O altă mare diferenţă dintre mâncarea fast-food şi cea gătită este conţinutul crescut de sodiu. Fast-food-urile folosesc cantităţi generoase de sare pentru a spori aromele, dar şi aditivi alimentari şi conservanţi care conţin sodiu. Chiar dacă nu ţi se vor părea foarte sărate, preparate de fast-food sigur au un conţinut ridicat de sodiu şi, în timp, îţi vor afecta sănătatea inimii.
Doza zilnică recomandă de sodiu este de 2.300 miligrame pe zi, adică cca o linguriţă, iar mâncarea de la fast-food conţine mult mai mult sodiu. Consumul excesiv de sodiu cauzează retenţia de apă, creşte tensiunea arterială şi favorizează leziunile inimii, a vaselor de sânge, a creierului şi rinichilor.
Mâncarea fast-food poate cauza obezitate infantilă
Obezitatea infantilă este una dintre problemele secolului în care trăim, cifrele fiind alarmante şi în creştere. Aceasta este însoţită mai târziu de risc crescut de boli de inimă şi de diabet de tip doi.
Studiile realizate au arătat că grupurile de copii care consumă regulat fast-food, care are un aport mai mare de calorii şi grăsimi săturate şi mai puţine proteine şi micronutrienţi, au niveluri mai ridicate de colesterol rău şi un indice de grăsime mai mare.
Concluzia este că mâncarea de la fast-food poate cauza la copii obezitate şi, pe termen lung, este un factor de risc pentru boala coronariană.
Mâncarea gătită te ajută să îţi menţii greutatea
Dacă te lupţi cu kilogramele în plus şi cauţi soluţii pentru scăderea în greutate şi apoi menţinerea acesteia, trebuie să renunţi la mâncarea fast-food care este bogată în grăsimi nesănătoase şi calorii.
Mâncarea gătită, însă, are mai puţine calorii, este mai sănătoasă şi mai nutritivă şi, pentru că te vei sătura cu porţii rezonabile, te ajută să îţi menţii greutatea în limitele normale.
Medicii nutriţionişti recomandă celor care vor să slăbească să adopte un program de mese riguros, sănătos şi săţios şi îi îndrumă către reţete slab calorice de mâncare gătită.
Mâncarea gătită o alternativă sănătoasă pentru mâncarea de la fast-food
Dacă sunt zile în care, pur şi simplu nu ai timp să găteşti sau nu ai chef, în loc să optezi pentru o masă la fast-food, mai bine iei în considerare mâncarea gătită cu livrare la uşă. Această alegere îţi asigură combinaţia bună de macronutrienti şi proteine, fără exces de zaharuri, sodiu sau grăsimi trans.
Indiferent dacă vei alege o salată de crudităţi, o pizza cu blat subţire, paste cu sos de roşii şi busuioc, pui cu broccoli la aburi sau mâncare tradițional românească, vei fi mai bine hrănit decât dacă vei alege un meniu de la fast-food.
Ai grijă de sănătatea ta şi a familiei tale şi fă alegeri sănătoase în ceea ce priveşte alimentaţia. Renunţă la mâncarea de la fast-food şi ia în considerare mâncarea gătită, preparată în casă. Dacă nu ai timp sau chef să găteşti, poţi apela la firme care oferă servicii de livrare de mâncare gătită la uşă!