Cu siguranță ai observat și tu că, după o noapte în oraș cu prietenii, foamea este mai mare, dar și mâncarea mai bună și mai gustoasă ca niciodată.
Ei bine, nu ești singurul care a observat acest fenomen ciudat și a vrut să afle explicația științifică, ci chiar și câțiva cercetători au avut aceeași curiozitate. Se pare că relația dintre alcool, gust și pofte este destul de complicată. Cu toate acestea, cercetătorii au confirmat faptul că există o legătură între starea de ebrietate și consumul de pizza sau shaorma.
Numeroase studii au arătat faptul că oamenii au tendința de a mânca mai mult atunci când consumă băuturi alcoolice, în comparație cu momentele în care se rezumă la băuturi fără alcool. Dar atunci când cercetătorii au încercat să afle cu cât mai gustoasă este mâncarea după consumul de alcool, aceștia au descoperit că nu există nici o diferență.
Mai multe studii asupra relației dintre băuturi și mâncare au concluzionat că apetitul crește, într-adevăr, după ce o persoană bea alcool, mai ales pe termen scurt. Acest lucru se întâmplă pentru că alcoolul inhibă hormonii care suprimă apetitul și totodată crește cantitatea de hormoni care ne dau senzația de foame.
Un alt mecanism care intervine în acest proces și este de interes pentru a răspunde la întrebarea noastră este sistemul opioid din creier, cunoscut pentru a fi responsabil cu reglarea durerii, a recompenselor și a dependenței. Autorii acestei analize explică:
Există tot mai multe dovezi ce susţin o legătură între sistemul endogen opioid, şi consumul excesiv de alcool. Consumul acut sau moderat de alcool stimulează eliberarea peptidelor opioide în regiunile creierului asociate cu recompensa şi obişnuirea, şi care mediază, cel puţin în parte, efectele de obişnuire ale etanolului.
Așadar, mâncarea nu are neapărat un gust mai bun după o porție sănătoasă de tărie, ci mai degrabă ne simțim noi mai bine în timp ce mâncăm.