USAMV Cluj-Napoca a predat Spitalului de Recuperare din Cluj un număr de 12 aparate de la Facultatea de Medicină Veterinară, care erau folosite până acum pentru tratarea animalelor și sunt destinate și pentru uz uman, fiind necesare pentru spitalizarea pacienților infectați cu COVID-19.
Potrivit unui comunicat al USAMV Cluj-Napoca, transmis vineri, este vorba despre monitoare funcții vitale cu defibrilator, monitoare funcții vitale cu accesorii și un ventilator performant.
„Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca contribuie la eforturile spitalelor din oraș în lupta cu răspândirea pandemiei SARS-CoV-2, cu aparatură performantă și specialiști din cadrul Facultății de Medicină Veterinară. 12 aparate performante au fost direcționate, vineri, către Secția ATI din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare, printre care monitoare funcții vitale cu defibrilator, monitoare funcții vitale cu accesorii, ventilator performant, injectomate și infuzomate. Toate aparatele sunt destinate și pentru uz uman și sunt necesare pentru asigurarea condițiilor de derulare a actului medical cât mai eficient, adaptat la spitalizarea pacienților infecțioși COVID-19”, se arată în comunicat.
Răzvan Codea, coordonatorul Clinicii de Urgențe din cadrul Facultății de Medicină Veterinară, cel care s-a ocupat de predarea aparatelor, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că aparatele erau folosite, până acum, pentru intervenții chirugicale și tratamentul animalelor.
Citește și: ‘ERAM FERICIŢI ŞI NU ŞTIAM’ – Editorial viral online, scris de un jurnalist spaniol
„Noi asigurăm strict urgențele veterinare majore, mai avem aparatură, dar acum, studenții fiind plecați, iar universitatea închisă, am decis să predăm ce aparate mai avem, deoarece nu mai avem nevoie de întreaga Terapia Intensivă”, a spus Codea.
Aparatele au fost date în comodat Spitalului Clinic de Recuperare pe 3 luni, cu posibilitatea de prelungire. Spitalul de Recuperare va intra în rândul spitalelor care vor prelua pacienți infectați cu COVID -19, alături de Spitalul de Boli Infecțioase și cel de Pneumoftiziologie.
USAMV a pus, deja, la dispoziția spitalelor clujene trei aparate de tip Touch Real Time PCR de determinare a coronavirusului.