Fie că faci deja parte dintr-o relație sănătoasă, fie că aspiri la una, este important să știi ce anume definește sănătatea într-o relație.
Jurnalistul Neil Strauss a scris în cărțile sale despre calitățile necesare unui cuplu pentru a forma și menține o relație de succes. Autorul a pus accentul pe trei atribute foarte importante: individualitate, intimitate și interdependență.
Individualitatea reprezintă calitatea de a ști cu certitudine cine ești și ce îți dorești.
Așa cum a enunțat și Carl Jung, individualitatea unei persoane se referă la cunoașterea de sine în afara raporturilor cu cei din jur. Cu cât o persoană este mai individualistă, cu atât are de fapt mai multe de oferit într-o relație. Nu poți face pe altul fericit până nu înveți cum să fii fericit pe cont propriu.
Strauss explică în cartea sa: ”Să spunem că intri în cameră, iar partenerul tău este supărat. Dacă îți lipsește individualitatea, te vei întrista sau supăra și tu și te vei simți în mod automat vinovat și responsabil pentru emoțiile celui de lângă tine, deși acestea nu au de fapt nici o legătură cu tine.”
Intimitatea înseamnă a fi capabil să îl lași pe cel de lângă tine să te vadă cu adevărat în timp ce și tu îl vezi pe el
Jurnalistul a explicat că intimitatea are loc atunci când ai curajul să îi arăți realitatea ta partenerului, în timp ce și el face același lucru. ”Adevărul este că intimitatea este un disconfort, dar dacă treci de acest disconfort vei descoperi că te afli într-o relație reală, sănătoasă. Pentru majoritatea oamenilor este cu adevărat înfricoșător să fie cu adevărat sinceri și deschiși față de persoana iubită.”
Interdependența are loc atunci când doi oameni compleți aleg să fie împreună, în loc să-și caute jumătatea
”O relație sănătoasă se formează atunci când doi indivizi adulți decid să intre într-o relație, care devine o a treia entitate.” Practic, interdependența se referă la capacitatea de a te descurca singur, dar de a accepta ajutorul celui de lângă tine atunci când nu mai faci față. Motivul relației trebuie să fie iubirea, și nu nevoia.