Ne aflăm în Săptămâna Mare, cunoscută și sub numele de Săptămâna Patimilor. Este perioada premergătoare Sfintelor Sărbători de Paști, iar fiecare zi are o tradiție și o semnificație aparte.
Miercurea Mare este ziua în care Domnul Iisus Hristos a fost vândut pe treizeci de arginți, dar și ziua în care păcătoasa desfrânată l-a uns pe Iisus cu mir și a devenit astfel mironosiță. Întrucât este ziua în care Hristos a fost trădat de către Iuda, miercurea a fost denumită zi de post, împreună cu vinerea, ziua în care El a fost răstignit.
Conform site-ului www.crestinortodox.ro, Săptămâna Mare este însoțită de o serie de tradiții și obiceiuri populare. Astfel, în prima zi din Săptămâna Mare are loc o denie specială despre venirea lui Iisus în Ierusalim, iar femeile încep curățenia de Paște. Se aerisesc toate încăperile și se scutură praful din covoare, astfel încât totul să fie proaspăt și curat.
Conform tradiției, Marțea Mare este ziua în care gospodinele se ocupă de curățenia exterioară, îngrijindu-se de grădină și de geamuri pentru a lăsa lumina să pătrundă în fiecare cameră a casei.
Miercurea Mare este ultima zi în care femeile mai pot face curățenie, dacă nu au terminat-o deja. Din vremuri îndepărtate se spune că în această zi gospodinele nu mai au voie să coasă și să toarcă, ci doar să spele ferestre. Seara se merge împreună cu toată familia la denia specială, în care este spusă povestea Cinei celei de Taină, trădarea lui Iuda și capturarea lui Iisus de către soldați.