A fi lider nu e ușor, dar ei au reușit. Ei sunt cei care au construit imperii, au strâns averi și au schimbat într-un fel sau altul felul în care lumea funcționează.
Dar ce îi diferențiază pe acești lideri de toți ceilalți oameni cu potențial? Este vorba doar despre circumstanțe, altfel spus despre noroc, sau despre un IQ mai mare? Din biografiile și interviurile cu aceste personalități reiese că există trei abilități comune celor mai de succes oameni din lume.
1. Echilibrul sufletesc
Echilibrul se referă la capacitatea de a rămâne calm, mai ales în perioade de stres. Această abilitate este extrem de importantă deoarece momentele cheie în care poți ori să te panichezi, ori să îți păstrezi calmul și să ai o reacție rațională, fac diferența între succes și eșec.
90% dintre cei mai performanți lideri posedă abilitatea de a nu se lăsa conduși de emoții.
2. Disciplina
Disciplina este capacitatea de a respecta un set de sarcini, indiferent de circumstanțele exterioare care pot interveni pe parcurs. Acest tip de consecvență este cea care creează în cele din urmă succesul.
În cadrul unui studiu publicat în Harvard Business Review asupra celor mai performanți lideri, s-a constatat că una calitățile comune acestora este dedicarea extremă față de un scop, disciplina dusă la fanatism. Un exemplu comun în acest sens este cel al pasionaților de sală care nu sar peste antrenamente, chiar dacă nu au chef sau dacă plouă afară.
3. Intuiția
Intuiția este ghidul nostru magic, primul gând care ne apare în legătură cu orice situație, instinctul pe care n-ar trebui niciodată să-l ignorăm. Chiar și Oprah a recunoscut că și-a ascultat intuiția toată viață, iar greșelile pe care le-a făcut s-au datorat tocmai lipsei de încredere în propriile instincte.
Și Donald Trump, Bill Gates, Richard Branson și Warren Buffett au declarat în cadrul interviurilor acordate că sfatul lor pentru toți cei care vor să aibă succes este să-și asculte intuiția. Atenție, căci sfaturile prietenilor intervin asupra percepției noastre despre propria intuiție și s-ar putea să ne facă mai mult rău decât bine.