Cat de periculos poate fi consumul excesiv de carne

  Raluca Pascu
  14/06/2016
  Comentariile sunt închise pentru Cat de periculos poate fi consumul excesiv de carne

Carne? Da, dar sa nu exageram! Există zeci de studii care afirmă că limitarea aportului de carne în dieta zilnică poate reduce riscul apariţiei cancerului, bolilor cardiovasculare, diabet sau obezitate, însă, mai mult decât atât, scăderea consumului de carne la nivel mondial ajută la reducerea consumului de apă sau combustibil.carne-rosie

 

Potrivit CSID, acestea sunt câteva beneficii pentru corp dacă ai renunţa la carne cel puţin o dată pe săptămână:

Poţi limita riscurile apariţiei cancerului: Sunt numeroase studii care spun că o dietă bazată în special pe consumul de fructe şi legume poate reduce riscul apariţiei cancerului. Consumul de carne roşie şi procesată este asociată de cercetători cu apariţia cancerului de colon.

Poţi reduce incidenţa bolilor cardiovasculare: Date recente dintr-un studiu realizat la Universitatea Harvard spun că înlocuirea alimentelor bogate în grăsimi saturate (de exemplu carne sau lactate nedegresate) cu alimente bogate în grăsimi polinesaturate ( de exemplu uleiuri vegetale, nuci şi seminţe) reduce cu 19% riscul apariţiei de boli de inimă.

Poţi ţine la distanţă diabetul: studiile recente arată că alimentaţia bogată în carne roşie şi procesată creşte riscul apariţiei diabetului de tip 2.

Poţi combate obezitatea: Cei care consumă puţină carne sau sunt vegetarieni au o greutate corporală mult mai mică, ca şi indicele de masă corporală. Un studiu recent realizat de Colegiul Imperial din Londra a descoperit că scăderea consumului de carne poate preveni creşterea în greutate pe termen lung.

Poţi trăi mai mult: Consumul de carne roşie şi procesată este asociată cu o creştere a mortalităţii, în general cea cauzată de cancer, dar şi a mortalităţii cauzate de bolile cardiovasculare.


Tot mai multe persoane renunţă la consumul de carne. Dorinţa de a pierde în greutate în care dietele vegetariene sunt amintite tot mai des determină în special femeile să elimine carnea din alimentaţia zilnică.carne

1. Pierderea în greutate

O echipă de la Universitatea din Washington a realizat un studiu pentru a vedea cât de mult pierde în greutate o persoană care trece de la dieta omnivoră la cea vegetariană. Rezultatele au arătat că oamenii care au eliminat carnea din alimentaţia lor zilnică au pierdut în jur de 4 kilograme, fără alte eforturi cum ar fi monitorizarea consumului de calorii sau începerea antrenamentului fizic. Medicii avertizează însă că scăderea în greutate prin eliminarea cărnii nu este sănătoasă.

2. Modificarea florei bacteriene intestinale

Toate alimentele pe care le consumăm influenţează sistemul nostru digestiv. Un studiu publicat în anul 2014 care a comparat bacteriile intestinale ale oamenilor omnivori cu cele ale vegetarienilor. Cele mai multe diferenţe s-au găsit între omnivori şi vegani, aceia care nu mănâncă nici măcar un produs de origine animală. Cercetătorii au arătat că în intestinul veganilor se găsesc mai multe bacterii benefice decât în cazul celor care consumă carne sau al vegetarienilor.

3. Vegetarienii pot dezvolta un deficit de nutrienţi

O dietă vegetariană sau vegană echilibrată poate aduce necesarul de nutrienţi în organism, însă este greu ca persoana respectivă să asimileze fier, vitamina D sau vitamina B12, care se găsesc în carne. Eliminarea cărnii trebuie să fie suplimentată de un consum mai mare de fasole şi linte, nuci, fructe, legume de culoare verde închis, cereale integrale şi cereale îmbunătăţite cu fier.
Continuarea, pe CSID.ro.

About