Inselatorie prin telefon: Oficialii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă(DSU) atrag atenţia că au fost înregistrate cazuri de înşelătorii printr-o nouă metodă: oamenii sunt sunaţi să li se ceară bani pentru intervenţia unui elicopter SMURD, spunându-li-se că o rudă a suferit un accident.
Oficialii DSU le atrage atenţia oamenilor asupra unei noi metode de înşelăciune, una în care este implicat numele SMURD.
„Nu daţi curs solicitărilor, în situaţia în care sunteţi sunaţi şi vi se spune că, în urma unui accident în care au fost implicate rude, este nevoie de intervenţia elicopterului SMURD, iar pentru această intervenţie vi se cer bani. Facem precizarea că toate intervenţiile SMURD sunt GRATUITE. Nici pacienţii şi nici medicii care solicită intervenţia elicopterului SMURD nu trebuie să plătească pentru misiunile de salvare. Dacă sunteţi victima unei astfel de înşelătorii , să rugăm să anunţaţi autorităţile” , se arată într-un anunţ al DSU.
Metoda „ACCIDENTUL” este una dintre cele mai folosite metode de înşelăciune din ultima perioadă, iar în cele mai multe dintre situaţii cei care sunt înşelaţi sunt bătrânii. Victimele infractorilor primesc un telefon prin care apelantul spune că este fiul sau fiica şi că a fost implicat într-un accident rutier grav, în urma căruia trebuie să despăgubească victima accidentului şi să plătească avocatul. Infractorii cer victimelor să nu spună nimănui despre ce s-a întâmplat şi să trimită urgent sume mari de bani prin transfer rapid.
IN 2013, directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Claudiu Bejan, declara că cea mai periculoasă ameninţare din penitenciare o reprezintă înşelăciunile făcute prin intermediul telefoanelor mobile, arătând că proiectul de lege privind blocarea radiocomunicaţiilor în penitenciare este benefic.
„Cea mai periculoasă ameninţare din perspectiva telefoanelor mobile o reprezintă înşelăciunile care se fac prin intermediul acestor telefoane mobile”, a afirmat Bejan, meţionând în acest sens metoda prin care sunt sunaţi cetăţeni spunându-li-se că au câştigat un premiu şi li se solicită să plătească o taxă sau metoda „accidentul”, în care li se spune celor contactaţi că o rudă a fost victimă a unui accident.
O altă metodă menţionată de Bejan este cea a „angajării”, în care sunt sunaţi cetăţeni şi li se oferă posturi avantajoase contra unei taxe.