Asociația Colegiul Pacienților este de acord cu introducerea contribuției personale: ‘Este o soluţie binevenită’

  Top Tabu
  05/04/2019
  Comentariile sunt închise pentru Asociația Colegiul Pacienților este de acord cu introducerea contribuției personale: ‘Este o soluţie binevenită’

Asociaţia Colegiul Pacienţilor consideră „urgentă şi oportună” introducerea contribuţiei personale pentru serviciile de spitalizare continuă, dar crede că ar fi de evaluat perspectiva extinderii acestei practici către serviciile de ambulatoriu şi paraclinice, informează News.ro.

Citește și: Tânărul care a evadat din sediul Poliției Galați a fost prins – FOTO-VIDEO

„Contribuţia personală este o soluţie binevenită pe termen mediu pentru zona de spitalizare continuă, unde introducerea ei va avea efecte benefice asupra tuturor părţilor implicate imediat. Starea de fapt din spitalele publice este efectul tarifelor subevaluate plătite de către Casa de asigurări spitalelor, tarife ce rar acoperă costurile intervenţiilor, făcând imposibilă asigurarea tuturor consumabilelor, medicamentelor, întreţinerea corespunzătoare a spaţiilor, mentenanţa echipamentelor, retehnologizarea, etc”, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de Colegiul Pacienţilor.

Potrivit sursei citate, iniţiativa Ministerului Sănătăţii de introducere a conceptului de contribuţie personală în infrastructura privată va restaura dreptul pacientului asigurat de a alege liber furnizorul de servicii spitaliceşti, fără a renunţa la drepturile lui de asigurat în sistemul public.

Faptul că unii pacienţi vor alege să îşi rezolve nevoile medicale în spitalele administrate de mediul privat va avea efecte benefice în spitalele publice scăzând presiunea asupra acestora şi cel mai probabil consumabilele, medicamentele şi dispozitivele medicale vor ajunge pentru mai mulţi pacienţi, consideră reprezentanţii asociaţiei.

Pe de altă parte, spun ei, introducerea contribuţiei personale pentru serviciile din ambulatoriu şi paraclinice (analize, imagistică, testări diverse) ar fi de analizat întrucât ar putea avea efecte mai puţin favorabile asupra acesibilitatii populaţiei la servicii medicale de bază.

„Pentru ambulatoriu introducerea contribuţiei personale, deşi necesară furnizorilor atât de stat, cât şi privaţi nu este o soluţie acceptabilă pentru pacienţi în contextual actualului pachet de bază. Este de datoria CNAS să vină cu o politică de preţuri sustenabilă şi care să stopeze plecarea medicilor de familie şi a specialiştilor din ambulatorii pentru a lucra în spitale şi cabinete şcolare unde salariile sunt duble şi munca mai puţină sau în străinătate. Fără un ambulatoriu dezvoltat, atractiv pentru medic şi pacient, calitatea actului medical nu va cunoaşte o îmbunătăţire şi aglomeraţia din spitale nu va dispărea”, scrie în comunicat.

Asociaţia propune, în acest sens, creşterea valorii punctului de decontare a serviciilor medicilor pentru medici specialişti şi medici de familie la cel puţin 4.00 lei precum şi reevaluarea numărului de puncte pe zi la care are acces un specialist modelate pe specificul fiecărei specialităţi, dar şi numărul de puncte alocat pentru anumite servicii este necesară pentru creşterea calităţii şi disponibilităţii serviciilor de ambulatoriu.

„Referitor la serviciile paraclinice invităm toate părţile la dialog având în vedere că accesul pacientului este deja foarte limitat printr-o dublă plafonare: a) un plafon finaciar în limita căruia sunt disponiblie aceste servicii; b) o plafonare a gamei de investigaţii printr-o listă foarte limitată de teste decontate”, arată sursa citată.

În contextul extinderii numărului de teste sau de eliminare a plafoanelor, introducerea unei contribuţii personal ar putea reprezenta o soluţie de compromis, mai arată asociaţia.

„În concluzie Colegiul Pacienţilor susţine introducerea într-o prima etapă a contribuţiei personale pentru serviciile de spitalizare continuă efectuate în infrastructura privată şi propune Ministerului Sănătăţii să fie explicit în legislaţie pe aceast subiect. Colegiul Pacienţilor are capacitatea şi îşi exprimă disponibilitatea de a participa cu propuneri constructive în cadrul unui dialog extins cu Ministerul Sănătăţii, CNAS, reprezentanţii furnizorilor publici şi privaţi de servicii medicale pentru găsirea unor soluţii fezabile şi pentru serviciile de ambulatoriu şi paraclinice care să nu afecteze accesibilitatea pacienţilor cu posibilităţi finaciare reduse la aceste servicii”, mai scrie în comunicat.

Ministerul Sănătăţii (MS) a precizat, în ceea ce priveşte proiectul de OUG pentru modificarea legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, că nu intenţionează să introducă co-plata pentru serviciile medicale acordate în unităţile sanitare de stat. MS a arătat că proiectul pus în dezbatere publică vrea să dea posibilitatea asiguraţilor să beneficieze de servicii medicale la furnizori privaţi în contract cu CNAS, „cu plata de către asigurat numai a diferenţei dintre tariful furnizorului privat şi cel suportat de CNAS”.

„Ministerul Sănătăţii nu intenţionează să introducă co-plata pentru serviciile medicale acordate în unităţile sanitare de stat. Proiectul pus în dezbatere publică urmareşte o abordare legislativă unitară care este necesară pentru a da posibilitatea persoanelor asigurate în sistemul public de asigurări sociale de sănătate să beneficieze de servicii medicale la furnizorii privaţi aflaţi în contract cu CNAS, cu plata de către asigurat numai a diferenţei dintre tariful furnizorului privat şi cel suportat de CNAS, cu informarea şi acordul în prealabil al acestuia”, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Proiectul se află în dezbatere publică.

Sursa


About