Aparatele de sudură pe uz personal și profesional – Cum alegi modelul adecvat materialului sudat

  Top Tabu
  31/03/2022
  Comentariile sunt închise pentru Aparatele de sudură pe uz personal și profesional – Cum alegi modelul adecvat materialului sudat

Aparatele de sudură își dovedesc utilitatea în varii împrejurări, fie că îl folosești în activități creative, profesionale sau uzuale pentru defecțiuni casnice sau pentru a ajuta un vecin.

Poate încă nu ai achiziționat încă unul și ai nevoie de îndrumări. Sau poate, te gândești la un model nou și cauți niște recomandări. 

Criterii de selecție a unui aparat de sudură potrivit nevoilor personale

Aparatul de sudură este o investiție cu rol multifuncțional după cum am specificat deja. Poate ajunge să atingă și zeci de ani de viață, în funcție de frecvența cu care este utilizat. Chiar dacă ești profesionist și ții în garaj un echipament de acest fel, trebuie să te documentezi serios înainte de a lua o decizie.

  • Aparat de sudură cu electrod (MMA)

Acesta este un model tradițional și popular totodată. Este aparatul de sudură preferat de profesioniști. Sudura cu electrod implică acțiunea unui electrod care este modificat termic la momentul încheierii circuitului electric. Modificarea termică se încheie cu etapa topirii, fapt care face posibilă lipirea metalelor. Acest tip de sudură poate fi folosit la interior și la exterior, iar aliajele pot fi sudate chiar dacă metalul prezintă urme de murdărie sau rugină. Totuși, performanța acestui aparat solicită la rândul său o îngrijire atentă. Acesta este aparatul indicat pentru metalele cu grosimea de minim 18 mm, iar după sudură, ai grijă să cureți bine suprafața pe care s-a lucrat. 

  • Sudură cu electrod și gaz (MIG)

Aceste aparate de sudură oferă un rezultat mai fin, rapid și curat. Principiul de funcționare este următorul: firul de sârmă este derulat de pe o bobină după o viteză setată anterior. Curentul electric pătrunde baza metalică și fir, formând un arc electric care generează lipirea firului de bază. Modelele care funcționează asemănător sunt fără gaz. Acestea sunt recomandate pentru lucrări exterioare sau în condiții de vânt.

  • Aparat de sudură cu gaz inert (TIG)

Electrodul nu este consumabil. Acesta este tungsten, iar suprafața de lucru este protejată de impurități printr-un gaz. Rezultatul este o sudură puternică, durabilă și curată. Sudura de acest tip este ideală pentru aluminiu, cupru, magneziu, aliaj sau oțel inoxidabil. Acesta este aparatul care oferă rezultate excepționale indiferent de grosimea metalelor.

Acest aparat de sudură este indicat mai mult pentru utilizatorii experimentați, decât pentru cei neinițiați. 

  • Sudura cu flacără oxi-acetilenică

Dacă te afli în căutarea unui aparat de sudură pentru începători, ai ajuns unde trebuie. Este adesea utilizat pentru secționarea și perforarea metalelor. 

Aparate de sudură în funcție de materialul de lucru

Aparatele de sudură conferă rezultate variate în funcție de tipul de metal folosit. Sunt echipamente ce se vor dovedi eficiente pentru un anumit metal, sau mai durabile pe un metal mai pretențios.

Spre exemplu, oțelul este materialul preferat de aparatele de sudură de orice tip. În schimb, aluminiul solicită mai multă atenție. Și asta pentru că se deformează ușor și gradul de conductibilitate este crescut. Folosește pentru sudura aluminiului un aparat cu energie alternativă și care nu funcționează pe bază de electrod consumabil. Aparatul de sudură TIG este un exemplu bun.

Pentru titan, cupru sau magneziu ai nevoie de un aparat de sudură care funcționează cu electrod fără rol de adaos. Sugestia specialiștilor sunt aparatele de sudură cu plasmă. Acestea permit sudarea oricărui tip de metal, conferă un grad crescut de rezistență și sunt deosebit de practice și versatile.

Întreținerea aparatului de sudură pentru funcționare optimă

Aparatul de sudură implică costuri semnificative și tocmai de aceea este bine să ai grijă de acest echipament corespunzător dacă vrei să îl folosești cât mai multă vreme.

Așadar, acestea sunt cele mai importante reguli de întreținere și utilizare a aparatelor:

  • Evitarea contactului cu circuitul de sudură;
  • Înainte de instalarea aparatului, deconectează-l de la priză;
  • Conexiunile se realizează doar conform instrucțiunilor;
  • Evită utilizarea cablurilor cu izolația deteriorată;
  • Aparatul de sudură nu este indicat pentru țevi, containere sau pentru containere curățate cu solvent clorurat;
  • Ține aparatul de sudură departe de substanțele explozive;
  • Aparatul de sudură pe care l-ai ales trebuie să fie adecvat materialelor care urmează să fie sudate;
  • Folosește aparatul pe suprafețe plane și uscate;
  • Curăță aparatul de sudură de două ori pe an cu ajutorul unui compresor. Dacă uzura este extinsă, atunci curăță aparatul săptămânal sau chiar lunar;
  • Inspectează în mod regulat toate componentele circuitului și verifică permanent cablurile aparatului în vederea depistării urmelor de uzură;
  • Masca de sudură sau casca de protecție sunt obligatorii pentru protejarea feței de stropii de metal topit și pentru protejarea ochilor împotriva radiațiilor provocate de arcul electric;

Nerespectarea unor reguli minime de protecție poate duce la răni grave. Sudura implică metal topit și arc electric, astfel că, purtarea mănușilor de sudură și a îmbrăcămintei de protecție conform standardelor de protecția muncii sunt reguli imperative. În plus, lucrările de sudură trebuie efectuate în zone îndepărtate de risc de explozie sau foc.


About