ANT răspunde acuzațiilor: ‘Există evidență strictă a tuturor donatorilor, iar Registrul Naţional de Transplant e funcțional’

  Top Tabu
  02/10/2019
  Comentariile sunt închise pentru ANT răspunde acuzațiilor: ‘Există evidență strictă a tuturor donatorilor, iar Registrul Naţional de Transplant e funcțional’

Agenția Națională de Transplant a transmis, miercuri, că există o evidenţă strictă a donatorilor aflaţi în moarte cerebrală în României, precum şi a donatorilor vii, iar Registrul Naţional de Transplant (RNT) este funcţional. Reacția, după acuzațiile privind criteriile de aprobare a transplantului, anunță MEDIAFAX.

Agenția Națională de Transplant (ANT) a transmis, miercuri, un comunicat de presă, ca reacție la valul de informații din spațiul public privind activitatea Agenției. Reprezentanții ANT arată că afirmaţiile potrivit cărora alocarea de organe nu se face după criterii clare „nu are nicio acoperire”.

„Registrul Naţional de Transplant (RNT) este funcţional, are o evidenţă strictă asupra tuturor pacienţilor aflaţi pe lista de aşteptare. De asemenea, există o evidenţă strictă a tuturor donatorilor aflaţi în moarte cerebrală declaraţi pe teritoriul României, precum şi a donatorilor vii”, se arată în comunicatul citat.

În privinţa alegerii pacienţilor care vor primi un organ transplantabil, reprezentanții ANT spun că „decizia aparţine în exclusivitate echipei multidisciplinare de transplant, singura responsabilă de reuşita/nereuşita transplantului, şi în niciun caz nu poate fi decizia ANT”.

Citește și: Curtea Constituțională, motivare care aruncă în aer alegerile prezidențiale/ DOCUMENT

Agenția a explicat că la nivelul fiecărui centru de transplant există proceduri care au fost transmise la ANT şi către Ministerul Sănătăţii.

Reprezentanții ANT menționează și faptul că „o serie de neconcordanţe” privind desfăşurarea activităţii administrative a ANT „sunt asumate şi au cauze complexe şi variate, toate acestea fiind corectabile şi în curs de rezolvare”.

Aceștia au făcut referire și la sesizarea făcută la DIICOT, în septembrie 2018, de către fosta conducere a instituţiei privind neregulile din sistemul de transplant. ANT consideră că aceasta a fost „amplu mediatizată şi folosită cu orice ocazie pentru a destabiliza şi slăbi încrederea populaţiei şi a personalului medical în beneficiile programului de transplant”.

„După finalizarea investigaţiilor, s-a stabilit ”, completează aceștia.

ANT mai transmite că afirmaţiile denigratoare şi calomnioase la adresa activităţii de transplant şi a Agenției Naționale de Transplant „sunt de natură să inducă panică în rândul pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare”.

„Mai mult, orice campanie negativă duce la dificultăți în obţinerea consimţământului de donare, cu consecințe devastatoare: scăderea dramatică a activităţii de transplant şi a speranței de viață a bolnavilor aflaţi pe listele de aşteptare”, informează reprezentanții ANT.

În spațiul public au apărut informaţii contradictorii după decesul regizorului Alexandru Darie, legate de faptul că acesta era înscris pe lista de aşteptare pentru transplant hepatic. ANT a transmis, însă, atunci, că Alexandru Darie nu era înscris pe lista de aşteptare pentru transplant hepatic şi nu se afla înscris în Registrul Naţional de Transplant pentru realizarea vreunui transplant.

Citește și: Informație INCENDIARĂ – De ce s-a INTERNAT, de fapt, Gheorghe Dincă la Psihiatrie

Peste 15,6 milioane de euro vor fi folosite pentru pentru dezvoltarea Registrului Național de Transplant, actualizarea ghidurilor și protocoalelor din domeniu, dar și pentru sistematizarea și simplificarea legislației de transplant. Banii vin prin Programului Operațional Capacitate Administrativă (POCA), proiectul „Îmbunătățirea procesului de reglementare în domeniul transplantului”.

Sursa


About