APMGR solicită autorităților convocarea de urgență a grupului de lucru pentru taxa clawback

  Top Tabu
  11/02/2019
  Comentariile sunt închise pentru APMGR solicită autorităților convocarea de urgență a grupului de lucru pentru taxa clawback

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice (APMGR) solicita autoritatilor convocarea de urgenta a grupului de lucru pentru taxa clawback si luarea unei decizii imediate pentru introducerea calculului diferentiat al acesteia – singura masura care poate opri disparitia medicamentelor ieftine de pe piata.

„Nivelul taxei clawback pe ultimul trimestru al anului 2018, de 25.05%, dovedeste ca ajustarea bugetului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) cu inflatia nu a fost nici pe departe suficienta,” a declarat Adrian Grecu, presedintele APMGR. La acest nivel, datorita faptului ca se aplica la pretul de farmacie, taxa reprezinta 35% din pretul de producator pentru medicamentele sub 25 de lei.

Pe langa taxa clawback producatorii de medicamente au de acoperit incepand cu aceasta luna si costurile implementarii Sistemului National de Verificare a Medicamentelor, respectiv introducerea unor elemente de siguranta suplimentare pe cutiile de medicamente, care sa reduca riscul falsificarii acestora.

“O taxa clawback care reprezinta cel putin o treime din pretul de productie, la care se adauga costul implementarii noului sistem, va face ca si mai multe medicamente sa ajunga cu pretul de vanzare sub costul de produtie, ceea ce va genera in mod imediat retragerea din productie sau sistarea importului,” precizeaza Adrian Grecu.

Citește și: Cum te poate îmbolnăvi ceaiul

La finalul anului 2018, unul din trei bolnavi cronici nu-si gasea medicamentele necesare in farmacie, iar acest lucru s-a agravat la inceputul acestui an. Majoritatea acestor pacienti nu mai pot avea o schema de tratament completa din cauza lipsei medicamentelor ieftine, conform declaratiilor reprezentantilor asociatiilor de pacienti. Medicamentele cu pretul sub 25 de lei, folosite de peste 8 milioane de pacienti si fabricate in majoritatea lor in Romania, sunt primele afectate de nivelul actual al taxei clawback.

In contextul actual, APMGR estimeaza o tendinta accentuata de disparitie a medicamentelor ieftine de pe piata. ‘’Este momentul ca Ministerul Sanatatii sa-si tina promisiune facuta anul trecut si sa treca la implementarea imediata a unui calcul diferentiat al taxei clawback,’’ a mai adaugat Adrian Grecu, presedintele APMGR.

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice (APMGR) a propus autoritatilor o solutie de calcul diferentiat al taxei clawback in functie de pret, solutie validata de simularile CNAS si acceptata de Consiliul Concurentei.

Sursa


About