Cele 6 etape ale maturității emoționale sunt aranjate în ordine ascendentă, însă acestea sunt de fapt interdependente. Iată ce presupune fiecare dintre aceste etape și cum poți identifica nivelul la care te afli.
Etapa 1: Responsabilitatea emoțională
Primul lucru pe care oricine îl învață pe drumul către maturitatea emoțională este asumarea responsabilității. Acest lucru presupune faptul că nu vei mai atribui stărilor tale emoționale forțe exterioare, care nu țin de tine, precum acțiunile celor din jur, anumite locuri, forțe, spirite, soarta, destinul. Responsabilitatea emoțională presupune renunțarea la atitudinea și gândirea de victimă.
Expresii precum ”m-ai rănit/ m-ai supărat” trebuie să fie înlocuite cu ”m-am simțit rănit/ supărat atunci când tu ai făcut …. pentru că eu am crezut că înseamnă .. ”
Etapa 2: Onestitatea emoțională
Ești onest din punct de vedere emoțional abia atunci când ai curajul să te privești cu sinceritate, fără să te ascunzi de tine însuți și faci pace cu acțiunile tale trecute, fără să te judeci.
Atunci când ajungi la acest nivel încetezi să te mai ascunzi ori să-ți reprimi sentimente. Realizezi că frustrările sunt o pierdere de timp și energie și renunți și la ele.
Etapa 3: Deschiderea emoțională
După ce devii sincer și onest cu tine însuți, trebuie să faci același lucru și cu cei din jurul tău. Persoanele care se află în această etapă a maturității sunt capabile să își identifice și mai apoi să își exprime emoțiile într-un mod sănătos și constructiv.
Trebuie să ai deschiderea și libertatea de a experimenta orice emoție fără a simți nevoia de a o suprima, ori reprima în încercarea de a-ți proteja orgoliul.
Etapa 4: Asertivitatea emoțională
O persoană aflată în această etapă este perfect capabilă să-și exprime emoțiile într-un mod pozitiv. Obiectivul este de a fi capabil să ceri și să primești ceea ce ai nevoie din punct de vedere emoțional, atât de la tine, cât și de la ceilalți. De asemenea, persoanele asertive sunt capabile să-și exprime orice fel de emoție fără a se folosi de agresivitate sau manipulare.
Persoanele aflate la acest nivel înțeleg că emoțiile suprimate sau reprimate se traduc mai târziu în boli și dureri fizice.
Asertivitatea emoțională se exprimă prin acțiuni precum:
– a cere celorlalți să te lase un timp singur pentru a contempla, medita sau pentru a te ruga
– a cere ajutorul pentru a face față pierderii unei persoane dragi
– a cere timp și spațiu pentru a-ți procesa singur sentimentele
– a fi capabil să accepți complimentele cu un simplu ”mulțumesc”
– a exprima exact ceea ce simți în timp ce le dai voie celorlalți să aibă sentimente diferite
– a face pe cineva să se simtă iubit, într-o manieră non-sexuală și care să-i dea siguranță
– a oferi felicitări când cineva din jurul tău își atinge un obiectiv
– a încuraja și sprijini comportamentele sociale pozitive
Etapa 5: Înțelegerea emoțională
Persoanele aflate în această etapă a maturității emoționale înțeleg întregul proces de cauză și efect al responsabilității, dar și al iresponsabilității emoționale. Aceste persoane au acceptat faptul că sunt construite din calități, dar și din defecte și se acceptă pe deplin exact așa cum sunt, încercând în același timp să progreseze.
Etapa 6: Detașarea emoțională
Cei care au atins această etapă s-au detașat complet de ego și de imaginile construite de societate despre sine. Detașarea emoțională implică eliberarea din capcana validării externe, a regulilor impuse de către ceilalți, a orice nu îți aparține cu adevărat.