5 schimbări pe care să le faci la 20 de ani pentru a nu te îmbolnăvi de cancer

  ioana
  21/01/2016
  Comentariile sunt închise pentru 5 schimbări pe care să le faci la 20 de ani pentru a nu te îmbolnăvi de cancer

William Nelson, directorul Centrului de Cercetare a Cancerului din Sidney, a dezvăluit care sunt cele 5 schimbări pe care le poți face chiar acum pentru a micșora dramatic șansele de a te îmbolnăvi de cancer. 

cancer

1. ”Cel mai important lucru pe care îl poți face este să renunți complet la tutun, în orice formă a sa.”

Cancerul pulmonar este principala cauză a deceselor din Statele Unite, atât în rândul femeielor, cât și în rândul bărbaților. În același timp, fumătorii au de 25 ori mai multe șanse să dezvolte cancer pulmonar, în comparație cu cei care nu fumează. Totodată, tutunul mărește șansele de a dezvolta și alte tipuri de cancer, precum cel de laringe, col uterin, de colon și de stomac.

2. ”Un stil de viață sănătos reduce de asemenea riscul îmbolnăvirii de cancer.” 

Această decizie include controlul greutății (fii cât se poate de tonifiat, dar fără să ajungi subnutrit), efortul fizic (cel puțin 30 de minute pe zi de activitate fizică), minimizarea consumului de alcool și limitarea consumului de carne procesată, alimente cu foarte multe grăsimi și zaharuri procesate. Oamenii de știință cred că un stil de viață sănătos reduce incidența cancerului cu 10-15% și rata de mortalitate din cauza cancerului cu 20-25%.

3. ”Alte precauții importante includ evitarea expunerii la soare în mod excesiv, deoarece aceasta poate cauza cancer de piele, inclusiv melanom, care este fatal.”

Și stai departe de solar! Conform Academiei Americane de Dermatologie, persoanele care s-au bronzat artificial au cu 59% mai multe șanse de a dezvolta un melanom decât cei care nu au utilizat niciodată un solar.

4. ”Ar trebui să te duci la medic pentru un consult general anual și să-i urmezi recomandările, în funcție de vârsta pe care o ai.”

Ar trebui, de asemenea, să cunoști istoricul medical al familiei tale și să spui medicului dacă cineva din familia ta a suferit de cancer. De exemplu, o femeie în a cărei familie au existat cazuri de cancer mamar prezintă un risc mai ridicat de a se îmbolnăvi și ea. În astfel de cazuri, un control regulat poate face diferența dintre viață și moarte.

5. ”Atât bărbații, cât și femeile ar trebui să verifice dacă au fost vaccinați împotriva infecției cu papiloma virus uman (HPV), care provoacă cancer de col uterin, dar și hepatita B – cauza principală a cancerului hepatic. 

Doctorul William Nelson a adăugat de asemenea că ”nu toate tipurile de cancer pot fi evitate, dar aceste precauții de bun-simț pot micșora semnificativ riscul îmbolnăvirii de cancer.”


About