Atunci când un părinte își ceartă copilul deoarece lipsește de la cursuri, cel mai probabil va auzi replica: ”Eh, nici Bill Gates n-a terminat facultatea și uite unde a ajuns!” Este adevărat, miliardari precum Bill Gates, Steve Jobs și James Cameron au devenit extrem de faimoși și de bogați în ciuda faptului că nu și-au luat diploma de licență.
Iată o listă chiar și mai surprinzătoare, cu 9 miliardari care nu au terminat nici măcar liceul. Asta nu înseamnă că recomandăm renunțarea la educația formală, ci că mai există o șansă pentru cei care din cauza condițiilor aspre nu au reușit să devină absolvenți de liceu sau de facultate.
1. John D. Rockefeller
A fost cel mai bogat american al tuturor timpurilor întrucât averea sa ar fi valorat astăzi 340 miliarde de dolari. Rockefeller s-a lăsat de școală la 16 ani și a intrat în câmpul muncii, reușind să fondeze compania de petrol Standard, astfel că la începutul anilor ’80 el controla 90% din rafinăriile și conductele de petrol din Statele Unite.
2. Henry Ford
Tot la 16 ani a părăsit și Henry Ford ferma familiei și implicit liceul la care studia. Acesta s-a mutat în Detroit și a devenit ucenic la un service de mașini. A construit prima sa mașină în 1896 și a revoluționat industria auto. El s-ar fi numărat astăzi prin cei mai mari miliardari ai lumii, cu o avere de 199 miliarde de dolari!
3. Amancio Ortega
Este oficial cel mai bogat om din lume, întrecându-l chiar și pe Bill Gates. A renunțat la școală la vârsta de 14 ani și a avut grijă de magazinul de haine al familiei, pe care l-a transformat apoi în cea mai mare companie din Spania – grupul Inditex. Averea lui Ortega a fost aproximată la 79 miliarde de dolari.
4. Kirk Kerkorian
Este fondatorul studiourilor MGM Grand deși a renunțat la studii în clasa a 8-a și a fost în tinerețe un boxer amator. A devenit apoi pilot în cadrul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar apoi a cumpărat o bucată de pământ în Las Vegas. A continuat să investească în casinouri și hoteluri și a construit astfel un imperiu. A murit la vârsta de 98 de ani, moment în care valora 4 miliarde de dolari.
5. Francois Pinault
Este al cincilea cel mai bogat om din Franța și deține acțiuni în companii precum Gucci, Samsonite și Puma, în ciuda faptului că a renunțat la școala privată la care mergea deoarece colegii lui râdeau de mediul sărac din care provenea. Pinault s-a angajat apoi la fabrica de cherestea a tatălui său, iar acum are o avere de 13 miliarde de dolari și o colecție de artă ce numără mai bine de 2000 de opere.
6. David H. Murdock
David H. Murdock s-a lăsat de școală în clasa a 9-a și s-a angajat la o benzinărie până când a fost chemat în armată în 1945. După ce s-a întors din Al Doilea Război Mondial, Murdock a investit în prima lui afacere, un restaurant micuț din Detroit. Câteva luni mai târziu a vândul restaurantul și a scos un profit de 700 de dolari. În 1985 a devenit proprietarul Dole, cel mai mare comerciant de fructe și legume din lume.
Murdock are acum o avere de aproximativ 3 miliarde de dolari.
7. Richard Branson
Unul dintre cei mai cunoscuți miliardari din lume, Sir Richard Branson s-a luptat cu dislexia și a fost nevoit să renunțe la studii la vârsta de 16 ani. La puțin timp după, el și-a fondat prima sa afacere, o revistă care putea fi comandată prin poștă, Student Magazine. Compania respectivă a devenit mai târziu Virgin Records. Pe parcursul carierei sale, Branson a supravegheat peste 500 de companii, iar averea sa este estimată acum la 5 miliarde de dolari.
8. Carl Lindner Jr.
În timpul Marii Depresiuni, Carl Lindner Jr. a trebuit să renunțe la școală pentru a-i ajuta livrând lapte pe părinții săi care aveau o firmă de lactate. Apoi el și-a deschis împreună cu doi frați un magazin de înghețată care a devenit apoi un lanț de magazine de înghețată, având în jur de 200 de magazine. În 1984, Lindner a cumpărat Chiquita Brands International, iar în 1999 a devenit co-proprietar Cincinnati Reds. În momentul în care a murit, acesta avea o avere de 1,7 miliarde de dolari, iar familia sa valorează acum 2,3 miliarde de dolari.
9. Joe Lewis
Joe Lewis este al șaselea cel mai bogat om din Marea Britanie deși la vârsta de 15 ani a renunțat la școală. A manageriat apoi afacerea de catering a tatălui său, Tavistock Banqueting. Grupul Tavistock este format acum din mai bine de 200 de companii, astfel că Lewis se numără printre cei mai mari miliardari ai lumii, având o avere în prezent de 5,3 miliarde de dolari. Numai colecția sa de artă se pare că valorează mai bine de un miliard de dolari.