Contrar credinței populare conform căreia inteligența este de un singur tip, un profesor din cadrul Universității Harvard, pe nume Howard Gardner a demonstrat printr-un studiu științific că de fapt aceasta se împarte în șapte categorii. Iată care sunt tipurile de inteligență și cum îți poți da seama în ce categorie te integrezi:
1. Inteligența lingvistică
Este abilitatea de a jongla cuvintele. Dacă îți place să vorbești, să scrii sau să spui bancuri sau povești, înseamnă că deții acest tip de inteligență. Probabil că îți place să îți petreci timpul jucând Scrabble sau făcând integrame.
2. Inteligența logică – matematică
Este capacitatea de a gândi abstract și logic. Persoanele care se încadrează în această categorie sunt interesate în mod exclusiv de fapte, dând la o parte toate cuvintele non-tehnice și poeziile. Sunt persoane cărora le place să rezolve probleme, să joace șah și să facă puzzle-uri. De asemenea, aceste persoane sunt într-o constantă căutare și nevoie de structură și rațiune logică.
3. Inteligența spațio – vizuală
Este abilitatea de a vizualiza. Aceste persoane inventează lucruri, au pasiunea de a face planuri, știu cum să citească o hartă și par a avea un GPS intern. Persoanele cu acest tip de inteligență sunt în general foarte creative și pasionate de mașinării.
4. Inteligența muzicală
Este abilitatea de a ”prinde” ritmul și sunetele muzicale, așadar de a avea ureche muzicală. Persoanele din această categorie de obicei cântă la un instrument sau cu vocea și tot ei sunt de obicei primii care observă ciripitul păsărilor.
5. Inteligența kinestezică și corporală
Este abilitatea de a face sport și de a dansa cu ușurință. Aceste persoane știu în mod instinctiv cum să-și miște corpul și datorită acestui tip de inteligență ei învață mai ușor în timp ce fac mișcare, decât ascultând o lecție sau privind o demonstrație.
6. Inteligența socială
Totodată numită și inteligența interpersonală, aceasta reprezintă capacitatea de a interacționa cu ceilalți. Aceste persoane sunt foarte sociabile, populare, extrovertite, dar și buni organizatori în cadrul unui grup ori al unei comunități.
Dacă te încadrezi în această categorie, probabil că știi deja că poți fi un foarte bun manipulator, dar și un bun mediator.
7. Inteligența intrapersonală
Sau altfel spus, inteligența emoțională. Este abilitatea de a te cunoaște și de a te simți bine cu tine însuți, chiar și atunci când ești singur. De cele mai multe ori, persoanele cu acest tip de inteligență sunt interovertite și preferă să lucreze individual și nu în cadrul unei echipe.
Aceste persoane au totodată și un control foarte mare asupra propriilor emoții.