Anul acesta, o fetiță de doi ani a devenit cea mai tânără persoană care a fost înghețată criogenic, creierul ei fiind conservat și extras din corp la doar câteva momente după ce fetița a murit, în speranța de a o readuce cândva la viață.
Camera în care Matheryn Naovaratpong și-a petrecut ultimile luni din viață este de un alb imaculat și rece. Singura pată de culoare vine de la o statuie a lui Buddha și jucăriile preferate ale fetiței. Portretul ei atârnă pe perete. Simți că intri în altarul închinat unei vieți apuse mult prea timpuriu.
Matheryin, sau Einz, așa cum o alintau părinții, a dezvoltat o formă rară de cancer cervical la doar doi ani. A murit până să-și serbeze cea de-a treia aniversare. Dar părinții ei au luat o decizie drastică, care ar putea să-i dea fetiței șansa unei noi vieți.
Ambii părinți sunt ingineri în medicină, așa că au hotărât să apeleze la criogenie. Astfel, creierul fetiței a fost înghețat și va fi conservat până când medicina va face progrese uimitoare, astfel încât tehnologia să permită reînvierea creierului fetiței și amplasarea acestuia într-un corp nou.
”În calitate de oameni de știință, suntem 100% încrezători că acest lucru se va întâmpla într-o bună zi. Dar nu știm când. În trecut credeam că va dura 400 – 500 de ani pentru a face descoperirile necesare, însă acum credem că ar putea fi posibil să reușim chiar și în 30 de ani.”, au declarat părinții fetiței. De asemenea, ei au povestit că pentru ceilalți membri ai familiei această decizie a fost foarte greu de acceptat, însă în timp ce starea de sănătate a lui Einz se deteriora, și-au dat seama că este într-adevăr cea mai bună variantă.
”Matheryn a fost specială încă din ziua în care s-a născut. Pur și simplu emana iubire. Voia să participe la absolut toate activitățile noastre, să ne fie alături mereu.” a spus tatăl fetiței. Cuplul mai are 3 copii, însă mama fetiței a fost nevoită să treacă printr-o operație de scoatere a uterului după prima naștere, astfel că următoarele nașteri au fost rezultatul fertilizării in vitro. Părinții fetiței sunt de părere că tehnologia a jucat un rol important în viața lui Einz așadar încă de când s-a născut și tot tehnologia o va face pe Einz să se nască pentru a doua oară.
Familia Naovaratpong a ales o organizație non-profit din Arizona, Statele Unite, numită Alcor. Această organizație este liderul mondial în servicii de ”extindere a vieții”. O echipă Alcor s-a deplasat în Tailanda și a stat în stand-by în apropierea momentului în care fetița a decedat. În momentul în care decesul său a fost pronunțat, echipa Alcor a început o procedură numită ”crioprotecție”, prin care au scos lichidele din corpul fetiței și le-au înlocuit cu forme de antigel, care permit organismului să fie congelat fără a suferi leziuni tisulare la scară largă.
Când au ajuns în Arizona, creierul fetiței a fost extras și pus la conservare la o temperatură de -196 grade Celsius. Ea este al 134-lea pacient al organizației Alcor, dar și cel mai tânăr.
Specialiștii din cadrul organizației susțin că nu pot garanta o a doua viață pentru pacienții lor, însă rămâne cea mai bună șansă a lor. Imediat după ce pacientul este declarat mort, corpul este pus pe suport de viață artifical, iar sângele este înlocuit cu conservanți pentru a putea fi transportat.
Organismul este apoi inundat cu anumite substanțe chimice numite ”crioprotectori”, care răcesc celulele până la -120 grade Celsius, fără a lăsa să se formeze gheața. Acest proces se numește vitrificare. Imediat după aceea corpul este răcit în continuare până la -196 grade și stocat pe termen nelimitat în nitrogen lichid.