4 probleme dentare pe care le poți evita în sezonul rece

  master
  11/02/2022
  Comentariile sunt închise pentru 4 probleme dentare pe care le poți evita în sezonul rece

Sezonul rece nu dă semne că ne va părăsi prea curând – și imediat ce vremea rea s-a instalat, a adus cu ea zeci de probleme: de la răceli și sistem de imunitate slăbit, până la afecțiuni orale care ne dau bătăi de cap. Știm – nu e nimic mai neplăcut să te trezești cu o durere de măsea sau cu gingiile inflamate. Așa că, ți-am pregătit 4 afecțiuni dentare pe care le poți evita în sezonul rece & cum să faci asta.

  1. Durerile de măsea

Și pe tine…te dor dinții „de la frig”? Dacă da, ia-ți gândul de la ideea asta – dinții nu te dor de la frig. Ei devin sensibili la frig ca să îți tragă un semnal de alarmă. Cu alte cuvinte, dantura ta îți zice „du-mă și pe mine la stomatolog!”.

Durerile de măsea nu apar – și nici nu dispar din senin – însă în sezonul rece poți evita durerile de măsea simplu, printr-un simplu control de rutină, în care va fi identificată orice posibilă afecțiune. Astfel, te vei asigura că ții durerile de măsea la distanță în sezonul rece, și nu numai.

  1. Gură uscată

Xerostomia – sau boala gurii uscate apare adesea în sezonul rece, din cauza calității aerului: aerului este rece, dar uscat, iar asta conduce la reducerea producției de salivă.

Așa apare senzația de „gură uscată” pe care o poți ține la distanță iarna asigurându-te că consumi suficient de multe lichide și că ai o calitate bună a aerului din casă (folosind un umidificator sau purificator de aer, după caz).

Deși pare o afecțiune banală, gura uscată poate deveni de-a dreptul enervantă și te poate împiedica să îți desfășori firesc viața – ea poate conduce și către alte afecțiuni orale, precum abces dentar sau afte bucale.

  1. Infecții gingivale

În sezonul rece, sistemul nostru imunitar este slăbit, și de cele mai multe ori răcim mult mai des. Aceste răceli ne compromit și sănătatea orală și pot conduce, de multe ori, la infecții și dureri gingivale. Te poți asigura că ții la distanță aceste infecții păstrând o igienă orală corespunzătoare, dar și schimbând periuța de dinți după fiecare răceală pe care ai avut-o.

  1. Durere de maxilar

Și mușchii noștri au de suferit în sezonul rece – inclusiv mușchii mandibulari. Te poți asigura că ții la distanță durerile și senzația de încordare a maxilarului dacă ai grijă să porți mereu un fular sau o eșarfă care să protejeze zona de frig.

Mai multe decât atât, fii cu băgare de seamă: adesea, durerile de maxilar vin la pachet cu bruxismul (adică cu scrâșnitul dinților). Dacă cei din casă îți spun că scrâșnești din dinți noaptea, nu lăsa timpul să treacă – mergi la stomatolog de la primele semne ale bruxismului, ca să nu te trezești cu dinți ciobiți sau chiar crăpați.

Sfaturi pentru sănătatea orală iarna

De fapt, sfaturile de mai jos sunt vitale în fiecare sezon, însă cu precădere trebuie să le acorzi importanță în sezonul rece, când durerile de măsea sunt, din păcate, la ordinea zilei:

  • periază-te pe dinți de două ori pe zi, folosind mișcări dinspre gingie spre dinte, timp de cel puțin două minute
  • adaugă obligatoriu în rutină ața dentară și apa de gură
  • schimbă-ți periuța de dinți după fiecare răceală
  • mergi la un dentist Bucuresti de două ori pe an, pentru consultul de rutină
  • asigură-te că te hidratezi corespunzător și că ai o dietă nutritivă.

About