Când arhitectura și cărțile se întâlnesc, iese cu scântei. Iată topul celor mai spectaculoase biblioteci din lume.
1. Biblioteca Strahov – Praga
Biblioteca mănăstirească Strahov din Praga are peste 800 de ani, două săli baroce și conține mai bine de 130 de mii de volume.
2. Biblioteca Publică Salt Lake City
Această bibliotecă îmbină plăcerea de a citi cu toate celelalte arte. La fiecare etaj se aude muzică, iar galeriile de artă sunt nelipsite. În plus, accesul la internet este gratuit și poți citi în timp ce savurezi o cafea bună și un sandviș delicios.
3. Biblioteca de cărți rare și manuscrise Beinecke – New Haven
Această bibliotecă a fost dăruită de către familia Beinecke Universității Yale în 1963. Proiectată fără ferestre, această bibliotecă unică are pereți din marmură translucidă, tocmai pentru a permite protejarea și prezervarea cărților extrem de rare și a manuscriselor pe care le conține. Aici se află și una din cele doar 48 de Biblii Gutenberg.
4. Biblioteca Real Gabinete – Rio de Janeiro
Biblioteca Real Gabinete conține mai bine de 350 de mii de volume în doar o încăpere înaltă de 4 etaje. Aceasta găzduiește de asemenea și o colecție de sculpturi, picturi și monede.
5. Biblioteca Admont – Austria
Admont este cea mai mare bibliotecă teologică din lume. Aceasta conține aproximativ 200,000 volume și manuscrise în mare parte aparținând sferei teologice, inclusiv o Biblie gigantică din secolul XI. Biblioteca Admont găzduiește însă și importante lucrări științifice și istorice.
6. Biblioteca Stuttgart
Creată de arhitectul coreean Eun Young Yi, biblioteca și-a deschis porțile în 2011. Biblioteca Stuttgart are un design minimalist, poate nu foarte confortabil, dar foarte atrăgător pentru cei pasionați de tehnologie.
7. Biblioteca Centrală Amsterdam
Este cea mai mare bibliotecă din Olanda, având o suprafață de 28,000 mp și este totodată cea mai sustenabilă clădire din punct de vedere al energiei. Aceasta folosește presiunea atmosferică pentru încălzirea și răcirea aerului din interior, are panouri solare pe acoperiș și este construită din materiale sustenabile.
8. Biblioteca Trinity College – Dublin
Cea mai veche universitate a Irlandei, Trinity College, este de asemenea locația cele mai mari biblioteci din țară. Cele mai vechi și mai rare colecții ale sale sunt găzduite în Camera Lungă, aceasta numărând peste 200,000 de volume.
9. Manastirea Sfanta Ecaterina din Muntele Sinai
Cea mai veche bibliotecă din lume, Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Muntele Sinai a fost construită în timpul Imperiului Bizantin de către împăratul Iustinian. Aceasta găzduiește în prezent 3000 de volume religioase și manuscrise și 8000 de cărți printate, prin care și prime ediții ale scrierilor lui Homer și Plato.
10. Biblioteca Royal Grammar School – Guildford, Anglia
Construită la începutul anilor 1500, Biblioteca Royal Grammar School este una dintre puținele biblioteci din lume care au păstrat tradiția legării cărților cu lanțuri de rafturi. Această practică a permis bibliotecilor să expună public ediții foarte rare pentru a putea fi răsfoite de oricine, asigurându-se în același timp că nu vor fi furate. Biblioteca Royal Grammar School conține cărți care datează chiar și din anii 1400, inclusiv două ediții ale Principia – Sir Isaac Newton.