Ministrul Sănătății, Victor Costache, a spus, miercuri, legat de afirmațiile deputatului PNL Matei Dobrovie, care s-a declarat împotriva obligativității vaccinării, că în orice țară există „un curent anti-vaccin” și, probabil, Dobrovie s-a pronunțat „în calitate de persoană fizică”, anunță MEDIAFAX.
„În orice țară există un curent anti-vaccin. Nu știu exact poziția domnului deputat, dar probabil se pronunță ca persoană fizică. Suntem aici și discutăm de gripă pentru a încuraja vaccinarea. (…) Nu putem pune în discuție benficiile care au fost aduse de vaccinare. Populații întregi din America au dispărut din cauza bolilor care au fost eradicate prin vaccinare. Trăim în Uniunea Europeană și fiecare are dreptul la o opinie”, a spus, miercuri, Victor Costache.
Citește și: O nouă lovitură încasată în plin de Liviu Dragnea
Deputatul PNL Matei Dobrovie a scris, pe Facebook, că este împotriva obligativității vaccinării.
„Vaccinurile sunt și trebuie să rămână o procedură medicală opțională, pe care cetățeanul o accesează dacă dorește. Nu sunt împotriva vaccinării per se, ci a obligativității. Consimțământul pentru orice tratament medical nu poate fi prezumat, ci trebuie să fie un consimțământ informat, exprimat în prealabil, expres și neechivoc, supunându-se prevederilor legale referitoare la drepturile pacientului. Este esențială informarea privind riscurile și posibilele efecte adverse pe care trebuie s-o facă medicul. Nu putem vorbi despre o neglijare medicală dacă părinții aleg să nu își vaccineze copilul. Informarea trebuie să privească atât avantajele, cât și dezavantajele vaccinării”, a scris, miercuri, Matei Dobrovie.
Citește și: #Rezist, solicitare către Klaus Iohannis: Vă transmitem această scrisoare pentru a vă semnala o mare nedreptate pe care Guvernul României o face .
De asemenea, deputatul PNL consideră inadmisibil ca într-o democrație medicii să fie sancționați dacă își exprimă o opinie legată de vaccinare care nu este în consonanță cu cea a autorităților.
„Pe de altă parte, multe firme mici și chiar medii nu au posibilitatea financiară de a susține cheltuieli suplimentare, cum ar fi cea cu vaccinurile. Aceste firme vor avea două opțiuni: fie vor renunța la o parte din personal, procesul de producție urmând a fi perturbat, fie pur și simplu vor închide”, mai spune sursa citată.