Premiile Constantin Brâncoveanu 2019 au fost decernate pe scena Ateneului Român, în prezența a peste 700 de oaspeți

  Top Tabu
  02/10/2019
  Comentariile sunt închise pentru Premiile Constantin Brâncoveanu 2019 au fost decernate pe scena Ateneului Român, în prezența a peste 700 de oaspeți

Eveniment grandios pe scena Ateneului Român din București. Fundația Alexandrion a decernat pentru a VI-a oară Premiile Constantin Brâncoveanu. În prezența a peste 700 de oaspeți de seamă, juriul a anunțat cei opt câștigători de anul acesta, mari personalități din cultură, arte și științe. Evenimentul a fost deschis de președintele Fundației Alexandrion, domnul Nawaf Salameh:

“Proiectele culturale au fost mereu și sunt o prioritate a Fundației Alexandrion. Ne arătăm constant susținerea și aprecierea pentru valorile culturii prin tot ceea ce facem și prin tot ceea ne propunem să facem în continuare. Astfel ne-am ținut promisiunea și am ajuns în acest an să organizăm cea de-a șasea ediție a Premiilor Constantin Brâncoveanu. Acestea sunt menite să promoveze valorile și viziunea unui mare domnitor care a menținut pacea în țară timp de 25 de ani și care a fost un mare susținător al artei, științei și culturii. În același timp, aceste distincții sunt oferite pentru a onora valorile culturii române și personalitățile care au parcurs o carieră unanim recunoscută. Laureații Premiilor Constantin Brâncoveanu fac parte din toate domeniile culturii, artei și științei – fie că vorbim de istorie, muzică, teatru sau film, arhitectură, medicină sau economie.(…) Îmi reînnoiesc promisiunea că vom continua tradiția galelor Premiilor Constantin Brâncoveanu în România, în diaspora și peste Ocean ca și până acum“.  

Conform tradiției deja împământenite, Premiile Constantin Brâncoveanu sunt oferite laureaților pentru un proiect realizat în anul care a trecut de la ediția precedentă sau pentru succesele obținute de-a lungul întregii cariere.

Laureații Premiilor Constantin Brâncoveanu 2019 sunt următorii:

  • Prof. univ. dr. Radu Deac – laureat al secțiunii Medicină;

”A îngriji, a proteja inima unui om este un privilegiu, care nu se oferă chiar oricui. În această situație țin să mulțumesc întregii societăți și celor ce au contribuit pentru ca noi să facem performanță, mulți dintre ei sunt aici în sala, mă bucur de acest lucru, sunt și mai onorat. Deci nu numai de a îngriji inimile bolnave, dar chiar de a învăța societatea să prevină aceste boli și să își păstreze sănătatea. Vă mulțumesc pentru onoarea ce mi s-a făcut”, a declarat prof. univ. dr. Radu Deac, în momentul primirii distincției.

  • Prof. univ. dr. Florin Georgescu – laureat al secțiunii Economie;

”De ce capital în România post-comunistă? Pentru că, în primul rând, procesul realizării capitalismului după prăbușirea socialismului, este un moment unic în istorie. La rândul său, conceptul de capital prezintă o încărcătură complexă, de natură politică, economică, socială, reflectând relațiile care acționează în economia de piață”, a declarat prof. univ. dr. Florin Georgescu.

  • Horea Paștina – laureat al secțiunii Arte Plastice;

“Artistul ne invită cu o sfiiciune rară să descoperim împreună ecoul psalmilor, simplitatea şi bucuria atinse de aripa heruvimului. Lumina este lină ca o veşnicie, peisajul şi obiectele, lipsite de umbră, plutesc pe un voal alburiu. Horea Paştina culege şi împarte merele din grădină, răbdător, neostenit şi fără patimă. Când îngerul i se arată, străbat împreună livezile ce le întind ramurile pline de rod. Alei de stânjenei şi viţă de vie ne deschid calea spre minunăţia lumii.” a spus Ștefan Râmniceanu, membru al juriului, în laudatio pentru Horea Paștina.

  • Mircea Cornișteanu – laureat al secțiunii Teatru, pentru spectacolul ”Breaking News”;

”Mircea Cornișteanu este o personalitate proeminentă a vieții noastre teatrale. (…) Regizor extrem de activ, Mircea Cornișteanu a semnat peste 150 de spectacole care au reliefat excepționala sa vocație pentru comedie. Premiul Brâncoveanu pe anul 2019 recompensează unul dintre cele mai noi spectacole ale neobositului Mircea Cornișteanu: Breaking news (de la Teatrul de Comedie din Capitală), confirmare a obsesiei acestui creator pentru legătura dintre artă și viață. O montare elogiată de critică și cu mare succes la public!”, a spus Natalia Stancu, membru al Juriului, în laudatio.

  • Prof. univ. dr. Ion Alexandrescu – laureat al secțiunii Istorie, pentru volumul ”România între Est și Vest. Achitarea anticipată a întregii datorii externe: un experiment unic”;

“România între Est și Vest. Achitarea anticipată a întregii datorii externe: un experiment unic, este o abordare rece, echilibrată a felului în care a decurs acest proces atât de dureros pentru cea mai mare parte a populației. Trecând de la problematica abordată în volumul precedent, acum sunt analizate demersurile statului român pentru – lucru unic în blocul comunist – aderarea la Fondul Monetar Internațional și la Banca Mondială. La baza lucrării sunt importante fonduri documentare aflate în arhivele Băncii Naționale și ale Ministerului Afacerilor Externe. Lucrarea pune în evidență deciziile luate de conducerea statului pentru achitarea integrală și înainte de termen a datoriei externe, acțiune realizată prin reducerea importurilor și a investițiilor. Deși este un subiect îndeobște socotit arid, volumul domnului Ion Alexandrescu nu plictisește, dimpotrivă incită la studiere atentă. Dar, dincolo de conținutul istoric, lucrarea este de o actualitate amară.”a  spus prof. dr. Mihai Retegan în laudatio. 

  • Alexandru Tomescu – laureat al secțiunii Muzică

”Mă simt dezorientat să mă găsesc aici pe scena Ateneului Român și în mâna stângă țin un trofeu și în dreapta, era să zic un arcuș,  țin o diplomă. Sunt obișnuit să vorbesc cel mai bine prin muzica pe care o cânt, dar acum este o ocazie specială.  Mulțumesc Fundației Alexandrion, distinsului juriu care a avut această încredere în mine.(…) Să știți că în această eră a științei digitale, eu cred că rolul muzicienilor, artiștilor este emotivitatea pe care o transmit pe scenă, care nu va fi niciodată artificială”, a declarat violonistul Alexandru Tomescu la primirea dstincției.

  • Stere Gulea – laureat al secțiunii Film, pentru ”Moromeții I” și ”Moromeții II”;

“Cu foarte multi ani în urmă, l-am auzit pe Marin Preda mărturisin­du-şi temerile în legătură cu even­tuala aducere pe ecran a „Morome­ţilor”. Se gândea, spunea el, „Cum ar putea să arate, văzute de aproape, picioarele crăpate, noduroase, ale unui ţăran mergând pe camp ?” Nu a apucat, din păcate, să vadă ecra­nizarea lui Stere Gulea, una dintre cele mai viguroase, mai supuse obiectului, dar și curajoase, din câte au răsarit pe câmpul minat al raporturilor dintre literatură şi cinema.”, a spus Magda Mihăilescu, membru al juriului, în laudatio.                                               

  • Prof. univ. dr. Arh. Șerban Dan Corneliu – laureat al secțiunii  Arhitectură;

“Mulțumesc, în primul rând juriului, pentru încrederea acordată. Mulțumesc și Fundației Alexandrion. Ideea minunată de a avea ca titlu Constantin Brâncoveanu, un nume modern și tragic în același timp este extraordinară. Dar mai vreau să mulțumesc cuiva: studenților mei, fără studenții mei nu aș fi fost astăzi aici. Ei sunt cei care m-au învățat să fiu ceea ce sunt.”, a declarat prof. univ. dr. Arh. Șerban Dan Corneliu la primirea distincției.

Și în acest an, juriul a fost condus de distinșii academicieni: Dan Berindei, președinte al Juriului și Răzvan Theodorescu, președinte executiv.  Juriul a fost completat  de prof. univ. dr. Andrei Marga, vicepreședinte, acad. Dumitru Radu Popescu; prof. univ. dr. Mihai Retegan; prof. dr. arh. Marian Moiceanu, rectorul UAUIM, Ștefan Râmniceanu, artist plastic, Magda Mihăilescu, critic de film, Natalia Stancu, critic de teatru, Sorina Goia, muzicolog, prof. univ. dr. Irinel Popescu, chirurg de renume, Dumitru Constantin, secretar al juriului.

Toate cele opt trofee au fost oferite în urma deciziei juraților, Fundația Alexandrion neintervenind sub nicio formă în alegerea câștigătorilor.

Ca în fiecare an, Fundația Alexandrion și-a rezervat dreptul a de oferi Premiile Speciale: lui Carmen Uscatu și Oanei Gheorghiu, pentru eforturile depuse în ridicarea primului Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România. De asemenea, Bursa Nawaf Salameh, ajunsă deja tradiție, a fost oferită și în acest an unei eleve a școlii din Brâncoveni, pentru rezultatele bune obținute la învățătură. Aceasta a fost oferită pe scenă de prim-vicepreședintele Fundației Alexandrion, domnul Stelios Savva, care le-a mulțumit tuturor oaspeților pentru prezență și i-a felicitat pe laureați.

Ceremonia de premiere a fost încununată de un magnific recital susținut de soparana Mădălina Radu și de tenorul Alin Stoica, alături de Camerata Regală, sub bagheta dirijorului Constantin Adrian Grigore.

Premiile Constantin Brâncoveanu  sunt organizate anual în București pentru a onora valorile culturii române. De asemenea, tot în fiecare an,  acestea sunt organizate și în Diaspora. Până acum, ediții au avut loc la Londra, Munchen și Paris.  Din 2018, aceste Premii au evoluat la nivel mondial. Premiile Constantin Brâncoveanu Internațional au avut gala inaugurală la New York Public Library, în SUA și urmează să aibă cea de-a doua ediție la finalul acestui an.

#####

Despre Fundația Alexandrion

Fundația Alexandrion a fost înființată ca urmare a numeroaselor activităţi sociale desfăşurate de firmele din cadrul Alexandrion Group. Astfel, proiectele de responsabilitate socială ale companiei au fost preluate şi au început să fie desfăşurate sub umbrela Fundaţiei Alexandrion de peste 20 de ani.

De-a lungul timpului, Fundaţia şi-a pus amprenta și în susţinerea performanţelor sportului românesc. Trofeele Alexandrion, care onorează performanța internațională a sportivilor români, au avut în 2019 cea de-a patra ediție. Fundația a fost alături de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român la Olimpiadele din 2004 de la Atena, din 2008 de la Beijing şi din 2012 de la Londra. Sprijinul acordat s-a concretizat în crearea unor condiţii de pregătire de înalt nivel care să le permită tinerilor sportivi obţinerea unor rezultate cât mai bune.

O prioritate a Fundației Alexandrion sunt proiectele culturale, Galele Premiilor Constantin Brâncoveanu și Matei Brâncoveanu. Fundația Alexandrion a organizat prima ediție a Premiilor Constantin Brâncoveanu în 2014, în cinstea valorilor culturii române și a personalităților care au parcurs o carieră unanim recunoscută. Personalitățile premiate fac parte din toate domeniile culturii, artei și științei – fie că vorbim de literatură, istorie, muzică, teatru sau film, științe sociale sau arhitectură, medicină sau economie. Premiile Constantin Brâncoveanu sunt menite să promoveze valorile și viziunea unui mare domnitor care a menținut pacea în țară timp de 25 de ani și care a fost un mare susținător al artei, științei și culturii. Fundația contribuie la inițiative de refacere a unor lăcaşe de cult, de lansare de cărţi, de scriere de piese de teatru și chiar de organizare a unor tabere de creaţie.


About