Două secţii ale Spitalului Judeţean Tulcea vor fi reabilitate cu fonduri europene în cadrul unui proiect transfrontalier

  Top Tabu
  24/06/2019
  Comentariile sunt închise pentru Două secţii ale Spitalului Judeţean Tulcea vor fi reabilitate cu fonduri europene în cadrul unui proiect transfrontalier

Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Tulcea au anunţat luni, cu prilejul conferinţei de lansare a proiectului „Infrastructură transfrontalieră de sănătate”, în valoare totală de peste 3,7 milioane de euro, că s-a semnat contractul de lucrări pentru reabilitarea Secţiei de ortopedie şi a sălii de sterilizare din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Tulcea, scrie Agerpres.

Tot în cadrul proiectului, care se derulează în comunităţi de pe malurile române şi ucrainene ale Dunării, s-a semnat şi contractul de realizare a documentaţiei tehnice de reabilitare a unor secţii din Spitalul orăşenesc din Măcin, a precizat Persida Costea, manager de proiect din partea Consiliului Judeţean Tulcea. 

„În Ucraina, există o procedură diferită de a noastră. Nu pot începe achiziţiile până când nu primesc banii în cont. Zilele acestea vor primii banii şi se vor apuca de treabă”, a menţionat Costea. 

Prin proiectul privind infrastructura de sănătate, partea ucraineană va reabilita un spital de pediatrie şi Spitalul dunărean al Consiliului regional Odessa, iar în Spitalul orăşenesc Măcin, ca şi în secţia de ortopedie a SJU din Tulcea se va implementa sistemul de telemedicină. 

„Temeledicina e cea mai simplă cale ca oricine să aibă acces la servicii sigure şi de calitate. Telemedicina reduce costurile, permite medicilor să comunice repede şi eficient cu pacienţii, dar şi între ei, ca specialişti, anulează distanţele şi oferă oportunităţi superioare celor pe care le oferă medicina clasică”, a menţionat managerul Spitalului orăşenesc Măcin, Vasilica Dascălu. 

Proiectul privind infrastructura de sănătate din Tulcea şi Ismail a fost iniţiat în urmă cu cinci ani. 

„Este un proiect care reuşeşte nu doar reabilitarea a patru spitale, ci să aducă două comunităţi împreună într-un domeniu de maximă importanţă, nu doar pentru a rezolva probleme stringente care sunt pe infrastructură, ci şi pentru a crea oportunităţi pentru viitor. Aici intervine conceptul de telemedicină”, a afirmat directorul Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră Dunărea de Jos din Galaţi, Natalia Budescu.

Citește și: O femeie a fost prinsă în timp ce încerca să își scoată ilegal copilul din țară, ascuns sub rochie

Valoarea totală a proiectului „Infrastructură transfrontalieră de sănătate” este de 3,78 de milioane de euro, iar perioada de implementare este de 36 de luni. 

Cu acelaşi prilej, reprezentanta Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Suceava, Doina Turcu, a anunţat că la Bucureşti a fost semnat, de asemenea, contractul de finanţare pentru proiectul româno-ucrainean de protejare a mediului Clean River. 

„Parteneriatul dintre CJ Tulcea, Primăria Ismail (regiunea ucraineană Odessa, n.red.), Spitalul Dunărean al Consiliului regional Odessa şi Asociaţia de Cooperare Transfrontalieră Euroregiunea Dunărea de Jos (Galaţi, n.red.) este foarte important. Trei dintre partenerii acestui proiect au colaborat şi pe un alt proiect, Clean River, care s-a semnat azi (luni, n.red.) la Bucureşti. Zilele următoare va fi semnat şi de partea ucraineană, iar în continuare acest parteneriat va merge cu două proiecte mari de infrastructură pentru zona transfrontalieră de aici”, a afirmat Doina Turcu. 

Proiectul Clean River vizează reabilitarea reţelei de canalizare şi a staţiei de epurare a SJU Tulcea, precum şi reabilitarea reţelei de canalizare şi amenajarea unei staţii de pompare a apei în oraşul Ismail.

Sursa


About