Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, s-a întâlnit marţi, la sediul Ministerului Sănătății, cu Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED). În urma discuţiilor, s-a stabilit că serviciile medicale care nu sunt dispobile în sistemul public de sănătate vor putea fi decontate la clinicile private, dacă preţul este mai mic decât în străinătate.
„Sistemul privat nu concurează cu cel de stat, ci mai degrabă se completează unul pe celălalt, iar rolul meu este acela de a veghea ca pacientul să beneficieze de servicii medicale de calitate, în concordanță cu prevederile legale, indiferent de statutul furnizorului care le prestează”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății, în deschiderea întâlnirii.
Printre temele discutate în cadrul întâlnirii, s-a numărat posibilitatea extinderii prevederilor Ordinului 50/2004 și la furnizorii de servicii medicale din țară. În prezent, Ordinul prevede accesul pacienților la tratamente în străinătate atunci când acestea nu sunt disponibile în sistemul public din țară.
„Este o alternativă cu beneficii pentru pacienți, dar și pentru sistemul de sănătate din România. Posibilitatea de a se trata în țară oferă un confort pacientului și îl scutește de costuri suplimentare cu deplasarea și cazarea în străinătate. De asemenea, alegerea unui furnizor de servicii medicale atunci când sistemul public nu poate oferi serviciile necesare se va face în funcție de costuri, ca și până acum. Practic, furnizorul privat din țară va putea oferi servicii medicale decontate de stat în baza Ordinului 50, în condițiile în care prețul acestor servicii va fi mai mic decât cel din ofertele din străinătate”, a mai declarat Sorina Pintea.
O alta temă de discuție a reprezentat-o introducerea serviciilor de telemedicină, care vor fi introduse în Contractul Cadru începând din acest an.
Ministrul Sănătății a mai subliniat importanța existenței unui parteneriat între Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor din România și Palmed, ca bază a unei colaborări instituționale în beneficiul pacienților. Draftul de parteneriat între aceste instituții se află în lucru la Ministerul Sănătății , urmând ca, după ce va fi finalizat, să fie transmis pentru consultare către instituțiile semnatare.
„Considerăm că dialogul este primul pas pentru a clarifica şi a rezolva ceea ce noi identificăm drept probleme. Agenda de lucru este una destul de încărcată şi avem întreaga disponibilitate pentru un grup activ, o comunicare constantă şi o colaborare eficientă, aşa cum se întâmplă în realitate între cele două sisteme, public şi privat”, a declarat şi Cristian Hotoboc, preşedintele PALMED.