Boasca sau tescovina, cum i se mai spune în popor, are beneficii de care puțini știu. Conform oamenilor de stiinta, cea mai mare mare cantitate resveratrol se afla in coaja si samburii strugurilor rosii sau negri, adica in tescovină, potrivit realitatea.net.
Tescovina, căreia în popor i se mai spune și boască sau boștină, reprezintă acele resturi de pulpă, sâmburi și coji de struguri rămase după prepararea vinului. De 7 ori mai bogată în antioxidanți decât vinul, tescovina este de fapt preparatul medicinal principal din struguri, și nu mustul sau vinul.
Conform oamenilor de stiinta, cea mai mare mare cantitate resveratrol se afla in coaja si samburii strugurilor rosii sau negri, adica in tescovină, potrivit clickpentrufemei.ro.
Mod de preparare tinctura de tescovina:
– 20g de tescovina uscată
– 100ml de alcool alimentar de 70 de grade
Cei mai indicaţi sunt strugurii roşii sau negri, recoltaţi din hibrizii producători, având în vedere că aceştia sunt mai rezistenţi la boli şi la dăunători şi nu sunt necesare, în timpul vegetaţiei, tratamente fitosanitare pentru combaterea acestora, că la soiurile nobile, deoarece aceste fungicide şi pesticide au remanenţă (rămân) în coajă strugurilor.
La circa o săptămâna de la zdrobirea boabelor de struguri, mustul se separă de tescovina
Se obține o treime de tescovina și restul must. Pentru a o usca, tescovina se întinde într-un strat subțire într-o camera bine aerisită. Pentru deshidratarea completă ai nevoie de două -trei săptămâni. În tot acest timp, tescovina se întoarce pe toate părțile. Este gata când rămășițele arată că niște fructe confiate. La final, se trece printr-o sită mare pentru a înlătura smaburii. Pulberea astfel obținută se păstrează în săculeți de pânză.
Cum se prepară tinctura de tescovină
Pentru a prepară tinctura, tescovina se pune într-o borcan și pestea ea se toarnă alcoolul. Se închide ermetic cu filet și se lasă 10 zile la macerat. Borcanul se agită de 3-4 ori pe zi. După acest timp, se strecoară și se mai lasă la limezit 6 zile în frigider. După decantare, se mai strecoară încă o dată și se păstrează în sticluțe mici.
Mod de administrare
Se iau 20-30 de picături de tinctura de tescovina, de două-trei ori pe zi, înainte de mese. Acestea trebuie diluate cu puțină apă. Tratamentul durează două-trei săptămâni și se poate relua după o săptămâna de pauză.
Beneficii tescovină
Consumul de tescovină stimulează sistemul imunitar să atace celule tumorale, împiedicându-le să se dezvolte. În cazul bolnavilor de cancer, tescovina ajută corpul să elimine celulele canceroase, întărindu-le totodată pe cele sănătoase.
– previne cancerul și formarea tumorilor
– ne protejează de bolile cronice
– încetinește procesul de imbratranire și apariția bolilor bătrâneții
– întărește vederea
– reglează colesterolul
– previne accidentul vascular
– lupta împotriva osteoporozei și reumatismului
– stimulează sistemul imunitar să atace celulele tumorale
– la bolnavii de cancer, tescovina ajută corpul să elimine celulele canceroase
– energizează organismul
– fluidizează sângele
– previne formarea cheagurilor de sânge