9 iunie – o noua zi de sarbatoare nationala

  Raluca Pascu
  27/05/2016
  Comentariile sunt închise pentru 9 iunie – o noua zi de sarbatoare nationala

9 iunieZiua Eroilor va fi marcată pe 9 iunie şi va avea statut de „sărbătoare naţională”, anunţă, vineri, Guvernul.

Guvernul a adoptat o hotărâre prin care a stabilit şi programul evenimentelor prilejuite de această zi.

„În spiritul tradiţiei europene, în România, Zilei Eroilor i s-a conferit prin lege statutul de ‘sărbătoare naţională a poporului român’ şi s-a stabilit a fi sărbătorită în cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, Ziua Înălţării, potrivit tradiţiei româneşti. Programul manifestărilor cuprinde măsuri administrativ-organizatorice, manifestări comemorative în Capitală, în ţară şi pe plan extern”, se arată într-un comunicat al Executivului.

In actul mentionat mai sus, nu se mentioneaza si daca va fi liber in aceasta zi. Pana acum, oficial, au fost declarate 12 zile libere in 2016.

Cele 12 ZILE LIBERE sunt următoarele:

  • 1 ianuarie (vineri), 2 ianuarie (sâmbătă) – Anul Nou
  • 24 ianuarie (duminică) – Ziua Unirii Principatelor Române 
  • 1 mai (duminică), 2 mai (luni) – Paştele
  • 1 mai (duminică) – Ziua Muncii
  • 19 iunie (duminică), 20 iunie (luni) – Rusalii
  • 15 august (luni) – Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie (miercuri) – Sfântul Andrei
  • 1 decembrie (joi) – Ziua Naţională a României
  • 25 decembrie (duminică), 26 decembrie (luni) – Crăciunul.

Programul manifestărilor cuprinde măsuri administrativ-organizatorice, manifestări comemorative în Capitală, în ţară şi pe plan extern.

 Ministerul Apărării Naţionale, prin unităţile, instituţiile de învăţâmânt, cercurile şi bibliotecile militare, va organiza simpozioane, întâlniri cu istorici şi veterani de război, comemorări la cimitire, mausolee şi monumente comemorative de război, expoziţii de carte. Ministerul Educaţiei Naţionale are în vedere desfăşurarea, în instituţiile de învăţâmânt, a unor programe dedicate acestei zile: întâlniri cu veteranii de război, spectacole omagiale.

Ministerul Afacerilor Externe va organiza, prin intermediul reprezentanţelor diplomatice româneşti sau oficiilor consulare, activităţi specifice pentru cinstirea memoriei şi comemorarea eroilor români căzuţi şi înhumaţi pe teritoriul altor state.

De Ziua Eroilor, autorităţile administraţiei publice locale vor organiza expoziţii tematice, simpozioane şi vor desfăşura programe proprii de evocare a memoriei eroilor, iar instituţiile de apărare şi ordine publică vor asigura gărzi de onoare şi muzici militare pentru evenimentele oficiale organizate în Capitală şi în municipiile reşedinţă de judeţ.


ziua-1464341478Ziua Eroilor este o sărbătoare națională din România pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau în forțele armate.[1] În România prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zileiÎnălțării Domnului, iar România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini și pe cei români. Această dată a fost stabilită ca urmare a Tratatul de la Versailles unde țările beligerante s-au obligat prin semnarea tratatului la întreținerea mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a monumentelor comemorative de război dedicate acestora. În timpulcomunismului prin Decretul nr. 71/1948 data a fost schimbată la 9 mai, dar după s-a revenit la data inițială.

În această zi, în toate bisericile din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

Oficiul Național pentru Cultul Eroilor împreună cu alte instituții abilitate, elaborează programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor, care este, potrivit legii, sărbătoare națională.


About