5 reguli pentru a fi fericit din filosofia stoică

  ioana
  10/02/2016
  Comentariile sunt închise pentru 5 reguli pentru a fi fericit din filosofia stoică

Fericirea este dezideratul fiecăruia dintre noi. Încă din cele mai vechi timpuri, ”a fi fericit” a reprezentat murmurul constant pe buzele celor ce voiau să descopere marile adevăruri. 

fericit

Din fericire pentru noi, filosofii stoici au descoperit cinci reguli pentru a fi fericit care se aplică și în ziua de azi. 

fericit

1. Pune-ți întrebarea: ”ce se poate întâmpla în cel mai rău caz?”

Această întrebare este o modalitate foarte bună pentru a pune lucrurile în balanță și a-ți recupera obiectivitatea. Analizând felul în care ar putea decurge cel mai oribil scenariu posibil te va ajuta să pui lucrurile în perspectivă și să îți dai seama că situația dificilă în care te afli nu e chiar atât de rea.

Această metodă a fost numită de filosofii stoici ”vizualizare negativă”. În cele mai multe cazuri vei descoperi că ai avut o reacție inițială exagerată față de problemele tale.

2. Aplică principiul ”Ca și cum”

Filosofia stoicilor poate fi descrisă și de către următorul citat, care îi aparține lui William James: ”Dacă vrei să ai o calitate, poartă-te ca și cum o ai deja”.

Dacă te simți nervos, încearcă să forțezi un zâmbet și să îți moderezi vocea. Purtându-te ca și cum ești calm te va ajuta cu adevărat să devii calm. Oamenii de știință au fost și ei de acord cu acest principiu. Un studiu asupra 26000 de oameni a arătat că actul de a zâmbi, chiar și forțat, crește nivelul de fericire.

3. Stăpânește arta autocontrolului 

Stoicii au scris iar și iar despre tehnicile de abnegație și despre utilitatea acestora în a construi un caracter puternic. Adevărul este că și noi avem o vorbă care surprinde acest adevăr general valabil: mai răruț că-i mai drăguț.

Prăjiturile vor avea un gust mai bun atunci când le vei mânca doar la ocazii speciale, iar puterea de a te autocontrola pe care o vei câștiga în timp te va ajuta în a-ți construi o părere mai bună despre tine însuți și în a lua decizii mai bune pe viitor.

4. Trăiește în prezent

Stoicii credeau că a-ți face griji pentru lucruri pe care nu le poți controla reprezintă o adevărată risipă de energie. În același timp, soluția este să te concentrezi pe lucrurile și situațiile pe care chiar le poți influența în bine. Astfel vei fi mai puțin anxios cu privire la viitor și mai împăcat cu trecutul.

5. Adu-ți aminte că toți greșim 

Este în regulă dacă te-ai împiedicat pe drum. Iartă-ți greșeala și mergi mai departe. Descurcă-te mai bine data viitoare.

Atât filosofii stoici, cât și oamenii de știință au constatat că autocritica are ca rezultat o motivație scăzută și o lipsă de autocontrol. Pe de altă parte, atunci când ești propriul tău susținător, motivația și autocontrolul vor crește simțitor. Compasiunea față de propria persoană ne învață că este în regulă să greșim și chiar și stoicii au înțeles că nimeni nu trece prin viață fără să eșueze din când în când.

rocky-balboa-800-75

Urmând aceste 5 reguli vei reuși să fii mai sigur pe tine, mai împăcat cu greșelile din trecut, dar și cu cele din viitor, și vei deveni unul dintre acei oameni care aleg constant, zi de zi, să vadă partea plină a paharului.

 

 


About