1. A face sport constant
Știm cu toții că efortul fizic e benefic pentru sănătate, dar știai că te poate ajuta și la a fi mai inteligent?
Studiile arată că exercițiile fizice ajută creierul să elibereze proteina BDNF, care aduce o mulțime de beneficii, printre care și menținerea memoriei pe termen lung.
Nu este nevoie să mergi la sală neapărat. Poți merge la alergat în parc sau să faci yoga din confortul casei tale.
2. A cânta la un instrument muzical
A învăța să cânți la un instrument muzical este cu siguranță extrem de satisfăcător, dar vei avea mai multe de obținut decât muzică din asta.
Acest hobby te poate ajuta să-ți îmbunătățești abilitățile cognitive și reușitele academice prin dezvoltarea anumitor funcții de execuție din creierul tău.
În plus, copiii care învață să cânte la un instrument încă de mici arată performanțe mai bune în ceea ce privește vorbirea fluentă și viteza de procesare.
3. Jocurile video
Jocurile au în general o reputație destul de proastă, mai ales cele așa-numite ”violente”. Însă, în realitate, multe dintre aceste jocuri sunt benefice pentru inteligența ta.
Unele jocuri video ajută la îmbunătățirea memoriei, stocarea și procesarea informațiilor. Ele îmbunătățesc, de asemenea, orientarea în spațiu și planificarea strategică.
Mai mult decât atât, studiile arată că 30 de minute petrecute jucându-te pe zi stimulează creșterea materiei cerebrale.
4. A învăța o limbă străină
A ști mai multe limbi străine nu te ajută doar atunci când călătorești, ci îți ajută și creierul în a îmbătrâni mai greu. Totodată se îmbunătățește abilitatea de a duce la bun sfârșit anumite sarcini.
S-a demonstrat că poligloții sunt mai buni la a rezolva puzzle-uri, la planificare și management datorită atenției sporite și a capacității de a face mai multe lucruri deodată.
5. Cititul
A fi un șoarece de bibliotecă nu te va ajuta numai la a-ți îmbunătăți vocabularul, ci la o mulțime de alte acțiuni. S-a demonstrat științific că simpla acțiune de a citi despre cum e să conduci o mașină te va ajuta să conduci acea mașină mai bine în viața reală.
În plus, nu e nevoie să citești neapărat Proust sau Kafka, ci chiar și benzi desenate, ori articole de pe internet, întrucât efectele benefice se vor vedea oricum.